El fiscal general, Alfons Alberca, va renovar ahir el seu càrrec davant de diferents magistrats i autoritats de la Justícia per un període de sis anys més. En les declaracions posteriors al jurament, Alberca va destacar que s’han fet «molts avenços processals» i que la Fiscalia ha «ampliat molt el seu ventall d’actuacions», ja que actualment està tramitant «més de 10.000 informes anuals i aquesta xifra va en augment». Per tot, el fiscal considera que l’òrgan requereix de més mitjans «humans, legislatius i materials» per poder «agilitzar» els procediments judicials «i que les coses siguin més ràpides del que són fins ara».
Alberca creu que amb un fiscal més i alguns suports administratius ja es podran tramitar els informes que, a hores d’ara, estan parats i que es podrà donar més «assistència» als fiscals en moments puntuals. En relació a la plantilla, Alberca va recordar que actualment la Fiscalia compta amb quatre adjunts, una persona en pràctiques i ell mateix (el fiscal general).
Propers avenços / Malgrat que Alberca va manifestar la manca de mitjans, el fiscal general també va destacar que molts dels canvis que es preveuen de cara als propers mesos ajudaran precisament a realitzar aquesta agilització. Alguns dels suports seran el nou codi de procediment penal o la llei de jurisdicció de menors que s’està elaborant.
La nova Seu de la Justícia també serà un gran ajut a l’hora d’agilitzar els processos, ja que es disposarà de més espais i instal·lacions per acollir els procediments judicials.
Un mandat mogut / El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, també va aprofitar l’acte de renovació per destacar la feina feta d’Alberca i remarcar que malgrat que els darrers sis anys del fiscal general han estat força moguts, «els sis que vindran ara no seran menys complicats».
Un dels processos que segurament complicaran l’actuació de la Fiscalia és el judici del cas BPA, que es preveu de cara a l’any que ve. En aquest sentit, Alberca va especificar que la seva tasca anirà molt més enllà d’aquesta causa, ja que hi ha «molts altres casos judicialitzats».
Cooperació internacional / D’altra banda, Alberca va puntualitzar que darrerament Andorra ha avançat molt a nivell de convenis internacionals i en les fórmules de tipificació judicial. Aquests canvis han propiciat que sigui més senzill intercanviar informació entre els diferents estats signants.
El fiscal general va assegurar que les facilitats d’intercanvi són recíproques i que si el Principat tramet informació judicial a altres països és precisament perquè també rep informació d’altres estats. Alberca va fer aquestes declaracions en ser preguntat i per desmentir que Andorra faciliti massa informació a l’exterior. De fet, va especificar que el país té signats diferents tractats internacionals que obliguen a fer aquesta tramesa d’informacions i que molts casos de crim organitzat s’han pogut solucionar gràcies a la col·laboració entre diferents països.
Tot i això, Alberca va remarcar que a Andorra encara li queda «ampliar algunes regulacions i tècniques d’investigació» a nivell internacional.
La cimera de Perú servirà per fer reunions bilaterals
Un dels temes que segurament sorgiran durant aquestes trobades bilaterals –de fet, així ho han assegurat els fiscals peruans– és la informació que Andorra pot facilitar al voltant del cas Odebrecht. En aquest sentit, Alberca va destacar que no parlarà sobre causes que estan judicialitzades i que, en tot cas, no sap si efectivament sortirà o no aquest tema.