Amb l’objectiu de promoure projectes conjunts els presidents del clúster Tecnara d’Aragó, Víctor Vidal, i el president d’ACTinn (el clúster d’innovació i noves tecnologies d’Andorra), Albert Moles, van signar ahir el prototol de col·laboració entre els dos centres que apleguen diferents empreses del sector tecnològic d’Andorra i Aragó.
El conveni és fruit de la relació que les empreses dels dos països van compartir a les jornades de Saragossa a l’abril de l’any passat on es van establir taules de treball entre els clústers de salut, tecnologia i educació, segons informa l’ANA.
Així, «amb la voluntat de cooperar i fer projectes nous se’ns obren les portes a projectes interessants», va dir Moles abans de la signatura del conveni. A més, el responsable del clúster aragonès va assenyalar la necessitat de cooperar entre les empreses, especialment en el sector de la tecnologia de la informació, apuntant que al clúster de la comunitat autònoma espanyola «hem aconseguit apartar la competència i cooperar en disciplines diferents».
Competitivitat / Vidal també considera que per afrontar reptes i la gran competitivitat en els mercats internacionals aquesta col·laboració és una fórmula que té èxit perquè «sortim a Europa i Llatinoamèrica». D’altra banda, Moles va puntualitzar la necessitat de promoure projectes entre dues associacions i va matisar que tenen objectius comuns i especificitats, a més, consideren que aquests poden donar «resultats».
Interès en el sector hoteler / Moles també va descriure l’interès del clúster ACTinn en la barreja de diferents sectors com el de l’hostaleria, la formació o l’energia, i que poden sortir iniciatives conjuntes. Tanmateix, el director d’ACTinn va destacar la importància del fet que des de fora es vegi que a Andorra «hi ha possibilitats de desenvolupar projectes».
Actualment, són 53 les empreses membres d’ACTinn, mentre que Tecnara, nascuda el 1986, compta amb 663 milions d’euros de facturació, el que representa un 2,03% del PIB aragonès i 3.140 treballadors d’empreses associades.
Amb dites col·labroacions s’espera endegar nous projectes internacionals i desenvolupar innovacions, sobretot en l’àmbit tecnològic, en ambdós països. De manera que com van apuntar els representants que van assistir a les jornades, es començarà a treballar en aquesta línia per procurar que les relacions siguin bilaterals.