Aquesta matinada entrant s’haurà d’endarrerir el rellotge (de les 03.00 a les 02.00 hores) i s’entrarà a l’horari d’hivern. La part bona, el cap de setmana tindrà una hora més i es farà de dia més aviat. La part dolenta, es farà fosc més d’hora, cap a les 18.00 hores. Tot i que els canvis horaris s’havien d’eliminar, la pandèmia i la falta d’acord entre Estats europeus ha provocat que encara no s’hagi pres la decisió. Es va prendre la determinació que cada país escollís si volia l’horari d’estiu o d’hivern, però tampoc ha tirat endavant. De fet, en les enquestes fetes a diferents països, guanya per golejada el d’estiu. Mentrestant, alguns ciutadans i col·lectius rebutgen el canvi horari i, en concret, el d’hivern d’aquest cap de setmana.
Els comerciants, per exemple, apunten que el fet que es faci de nit més aviat provocarà que hagin d’encendre els llums dels aparadors més d’hora i posar la calefacció més alta perquè els dependents no tinguin fred, cosa que, en un context d’estalvi energètic, representarà un major consum. Respecte als clients, per contra, expliquen que no els afecta massa, perquè la gent continua amb els seus horaris independentment de l’hora que es fa fosc, i que precisament a partir de les 18.00 hores és quan més clients tenen, ja que és l’hora que molta gent surt de la feina o els nens i els pares de l’escola.
En aquest sentit, la presidenta de l’Associació de comerciants de Riberaygua i Travesseres, Rosa Pascuet, afirma que «els comerços, en general, il·luminem més quan es fa de nit, sobretot els aparadors, perquè es vegi bé el gènere que tenim exposat». Per això, «la mesura d’estalvi que ens costarà més complir és amb la calefacció a l’hivern, ja que la poca escalfor que hi ha se’n va». A més, «les ‘leds’ no escalfen i ens fa falta més calefacció». Així, «el que més em preocupa és que ningú passi fred; ara les que treballem a les botigues hem d’anar molt abrigades, mentre el client no ho pateix tant perquè va i ve i porta l’abric posat», va precisar.
Fugint dels àmbits professionals, el ciutadà pateix en els seus costums els canvis horaris, fet que requereix una adaptació. La presidenta del Col·legi Oficial de Psicòlegs (Copsia), Sílvia Palau, explica que qualsevol canvi afecta l’organisme, ja que l’ésser humà necessita la rutina. «No ens agrada la incertesa i cada canvi suposa una adaptació». Així, «és cert que des d’un punt de vista psicològic ens afecta, sobretot a la gent gran, infants i discapacitats, amb períodes d’estrès i irritabilitat que són visibles». Sobre el canvi a l’horari d’hivern, «genera aquest tipus de depressió, estem més desanimats, ens tornem més apàtics, més tristos, un estat de letargia constant». De fet, segons Palau, apareix el trastorn afectiu estacional, ja que «el nostre estat psicològic varia en funció del clima i la llum», que fa que «estiguem més desanimats i puguem canviar fins i tot els hàbits alimentaris o estar més temps a casa». Per superar aquest estat d’ànim, la presidenta dels psicòlegs recomana continuar amb les rutines i adaptar-les a poc a poc al canvi de llum. També mantenir l’hora de sopar, no fer migdiades, buscar més llum solar i llevar-se una mica abans i evitar el consum de substàncies amb cafeïna.
En una enquesta que l’Observatori del CRES-IEA va fer l’any 2020 sobre el canvi horari anual, la majoria de ciutadans es van mostrar clarament contraris al canvi d’hora d’aquest cap de setmana. En canvi, era més favorables al d’estiu de finals de març i encara més al fet que no hi hagi canvis d’hora. En concret, un 80% dels andorrans optava per mantenir tot l’any l’horari d’estiu i només el 12% el d’hivern. A la Unió Europea (UE), Espanya, França i Portugal el resultat era el mateix, però amb una diferència més ajustada.
Sobre això, el coordinador de l’àrea de sociologia d’Andorra Recerca Innovació (ARI), Joan Micó, considera que «estem en una situació més complicada del que sembla, perquè cal que els països es posin d’acord i això no és fàcil perquè hi ha interessos diferents entre el sud i el nord, així que crec que anirà per llarg». Amb tot, va afegir, «és cert que el canvi d’hora de l’octubre molesta a una part rellevant de la població i això s’hauria d’escoltar». Ara bé, «el debat no sempre és aquest, ja que hi ha experts que asseguren que seria millor deixar el d’hivern o fins i tot optar pel solar, una hora menys», tot i que «seria difícil implementar-ho perquè ens hem acostumat a uns horaris», va vaticinar Micó.