«Camprabassa tancarà amb molt poc, però en positiu». El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, va afirmar així que per primera vegada els números de la societat que gestiona Naturlandia no seran negatius. «Els ingressos corrents seran més grans que les despeses corrents, això no passava mai, és un acte històric pràcticament», va sentenciar. En la mateixa línia va augurar que «la previsió de realitzacions de Camprabassa no és dolenta de cara el 2017». Una situació de millora que s’ajunta, segons el líder del comú lauredià, amb un superàvit de 350.000 euros dels comptes comunals que permetran «rebaixar el deute».
Amb tot, els comptes de la societat s’haurien d’haver presentat abans del 30 de juny i, ara per ara, l’oposició encara no els ha pogut consultar i asseguren que desconeixen també si han estat aprovats pel consell d’administració de Camprabassa. A la reclamació de la minoria, Vila va respondre en declaracions a EL PERIÒDIC que «tenen raó» i que els números «no s’han presentat quan tocava perquè ha sigut un any complicat i se’ns han ajuntat moltes coses». En tot cas, va excusar-se, «estem en resultats positius i baixant l’endeutament». És cert que la notícia s’ha fet esperar, però a vegades val la pena si és bona».
En aquest mateix sentit, va indicar que l’oposició rebrà la informació aviat «perquè la tenim a disposició i el que hem de fer ara és explicar als accionistes de Camprabassa com ha anat, què estem fent i quines projeccions tenim». «Ha estat un any difícil», va remarcar.
Espai de recuperació de la fauna / Precisament amb l’objectiu de reactivar Naturlandia i millorar la seva imatge, cada vegada sembla més probable la possibilitat de convertir un espai del parc en un centre de recuperació de la fauna. El cònsol va deixar clar que és una qüestió que correspon a la direcció de Naturlandia però que s’està treballant, ja que es considera que seria una «activitat positiva» pel parc.
La idea va sorgir després que el parc es veiés involucrat en la mort de l’os que es va escapar del seu recinte el passat mes de juny. Un afer del qual encara no s’han acabat d’esclarir tots els dubtes. Envers aquesta qüestió, Vila va deixar clar que «jo no hi era» i que «la nostra feina és buscar solucions». Així, va remarcar que Naturlandia se n’està sortint «millor del que em pensava». «A mi em feia més por, la veritat», va reconèixer. «Els dies que estava tancat estàvem perdent entre 5.000 i 10.000 euros cada dia i la repercussió que podia tenir sobre les reserves, que no és exacte, podia ser entre 20.000 i 30.000 euros», va recordar. Si bé, el cas va servir per «aconseguir un parc més segur i formar al personal per actuar en cas de qualsevol nou incident», va argumentar.
Arran precisament de la mort de l’os, l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma) va reiterar la seva demanda de tancar el parc. Una opció, però, que el cònsol no contempla per l’alt cost econòmic que suposaria. «Ho hem mirat més d’un cop», va reconèixer, si bé va deixar clar que «vam entrar amb un deute de 23 milions d’euros que hem de retornar i que jo no tinc». Per tant, va afegir, «el comú de Sant Julià sol no pot fer-ho i quan una cosa no la pots portar a terme la deixes estar».
El cònsol insisteix que amb la nova llei de transferències Sant Julià no serà viable