Actualment, el departament de Treball té oberts vuit expedients a quatre empreses del sector de la construcció per abusos laborals i mancances de salut i seguretat laborals. Així ho va especificar el ministre en funcions de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, als mitjans de comunicació després de la reunió que van tenir ahir al matí amb el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell i el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy i els representants de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (ACODA) per comentar la situació que s’ha anat parlant durant els últims dies.
Quatre dels expedients són de l’àmbit laboral i tenen relació amb un excés d’hores de treball. Gallardo va comentar que de les quatre empreses, algunes formen part de l’ACODA, tot i que va deixar clar que «no es tracta de buscar polèmica, sinó de col·laborar per poder fer front a la situació».
Els punts clau d’aquesta assemblea són els següents. En primer lloc, «hi ha un compromís total per part de l’ACODA a col·laborar amb un objectiu comú», va explicar Gallardo. Aquest propòsit tant per part de l’associació com de Govern és que «les persones que es desplacin, ho facin amb les garanties màximes que els seus drets laborals i les condicions personals estaran respectades», va concretar el ministre de Presidència. L’altre punt clau és treballar conjuntament la previsió de necessitats que hi pugui haver al sector de la construcció. En aquest sector hi ha més de 4.000 treballadors i uns 250 estan treballant en l’àmbit de la construcció dins la modalitat de prestació i servei.
«Hi ha la voluntat tant per part de l’ACODA com per part del Govern amb els ministeris implicats de centrar-nos en aquelles situacions que cal millorar», va detallar el ministre de Presidència.
Gallardo va detallar que hi ha tres àmbits d’actuació. En primer lloc, la casuística que es dona quan venen treballadors a Andorra per treballar durant sis mesos en règim de prestació de serveis i no es troben coberts pel marc laboral andorrà si el contracte se signa al país d’origen . Un tema en el qual «s’han fet modificacions reglamentàries per tal que tots els contractes que venien d’origen es poguessin assimilar al dret d’aquí d’Andorra», va especificar Rossell.
El segon àmbit implica aquelles empreses que sent constructores no estan executant com a tal i estan fent prestació o cessió de treballadors, «com si fossin una mena d’empresa de treball temporal». Respecte a això, Gallardo va apuntar que «potser requerirà alguna mena de modificació o regulació concreta per posar ordre a la situació».
I com a últim aspecte, el Govern i l’ACODA han contemplat possibles actuacions entorn al departament d’Immigració i han posat sobre la taula «tota la feina que s’ha fet per donar solució a la problemàtica».
El ministre en funcions de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell va remarcar que «d’aquests 683 controls només s’han trobat sis irregularitats de caràcter administratiu, en permisos de residència i treball». Rossell també va fer èmfasi que des de Govern, d’una forma molt contundent «volem dir que no és veritat que no s’hagi fet res. S’ha fet amb contundència i conjuntament amb el departament d’Inspecció de Treball, s’ha treballat amb la Policia per verificar la situació dels treballadors expulsats, veure si complien la legalitat o no».
En relació amb la voluntat de modificar la legislació per prevenir males praxis, Gallardo va comentar que «serà necessària una reforma profunda de la llei per aplicar l’àmbit de les relacions laborals a Andorra, però va defensar que per evitar que tant empreses com persones jurídiques puguin continuar aprofitant les escletxes, volen posar més dificultats per evitar aquesta pràctica. «Tots busquem solucionar aquesta escletxa i donar seguretat jurídica, però cal un treball a fons», va especificar Gallardo.
Finalment, Rossell va enviar un missatge dirigint-se a la ciutadania: «El Govern se n’ha cuidat, ha sigut molt proactiu amb aquestes condicions i és molt sensible també de cara als treballadors que venen desplaçats al Principat d’Andorra».