El nou cònsol major de Canillo, Francesc Camp, vol aprofitar la seva experiència com a ministre de Turisme per impulsar la parròquia canillenca, continuar el mandat de Demòcrates encapçalat per Josep Mandicó i utilitzar els primers tres mesos de consolat per reorganitzar aspectes tan importants com la renovació del contracte del Palau de Gel, els projectes turístics o la situació del parc immobiliari a la parròquia.
–Què ha canviat en aquestes primeres setmanes?
–El canvi de comissions provoca modificacions d’equips, un exemple és la unificació de les comissions de Cultura i Turisme, que si bé abans era Cultura i Esports, ara serà Dinamització Turística i Cultural i la part d’Esports va a Esports i Joventut, una nova comissió que hem creat. Crec que és vital saber comunicar l’oferta turística a través de la dinamització turística i cultural i per això hem redefinit aquesta comissió. A més, també hem format la comissió de Medi Ambient i Agricultura. Estem en una fase de reajustar el funcionament del comú on reestructurem partides pressupostàries per, d’acord amb el programa electoral, encabir les nostres propostes i decidir quines funcions que no existien a l’anterior corporació s’han de crear o si existien, millorar-les.
–Durant la campanya va afirmar que «alguns projectes no s’havien explicat bé». Com farà ara aquesta tasca?
–Busquem a aquella persona que sigui capaç de portar la comunicació turística del Comú de Canillo i s’encarregui de dur a terme una comunicació transversal de totes les comissions, que vagi més enllà de l’habitual. Volem que ho faci en diferents formats perquè tingui relació constant amb l’oposició, la premsa i la població a nivell online. Considerem que aquesta persona tindrà molt pes en la gestió de la nova corporació i serà una peça clau per nosaltres. Ara estem tenint contactes, però no hem decidit la persona encara.
–Això ha canviat en dos mesos. Es vol arribar al ciutadà de carrer amb la comunicació digital?
–Necessitem canals online actius, no només a la xarxa, sinó també a través del mail amb informació directa segons el seu perfil. És a dir, si és una família, doncs fer-li arribar informació destinada a famílies amb infants. Ara mateix hi ha una gran varietat de canals que s’han d’aprofitar perquè a més de tenir un baix cost també són fàcils d’utilitzar. Des del Comú de Canillo volem fer un pas endavant en la comunicació online amb el ciutadà.
–Quina és la situació dels pressupostos?
–El pressupost del 2020 ja estava molt avançat per l’anterior corporació i el que nosaltres volem és començar a fer actuacions que no estaven pressupostades, perquè hi ha molts compromisos d’inversió per aquest any i segurament no podrem fer moltes accions del programa. Així que el primer pressupost que dependrà íntegrament de nosaltres serà el de 2021 i reflectirà l’estratègia turística que volem fer, però això no significa que no puguem fer algunes accions concretes amb molt abast, sinó que aquesta partida pressupostària significa una transició entre la darrera corporació i la nova.
–El Palau de Gel va ser un tema estrella durant la campanya. Com va la renovació del contracte?
–Estem parlant directament amb l’equip directiu per veure com estan funcionant les negociacions. De fet, estic acabant de revisar la part del contracte perquè com vaig dir l’altre dia, vull portar personalment les negociacions amb la propietat del terreny. Ara estic analitzant on es van aturar les negociacions i enforcar-lo perquè arribi a bon port tan aviat com es pugui. Volem tancar l’acord el primer semestre perquè el Palau de Gel representa un element clau en la nostra estratègia de creixement i diversificació d’oferta turística.
–Què es vol fer al Palau de Gel?
–El Palau jugarà un paper vital en la desestacionalització de l’oferta turística a Canillo. La pista funciona molt bé com a atractiu a l’hivern, ja que és un producte que agrada. Així, estem treballant en paral·lel l’estratègia del Palau de Gel perquè va molt lligada al turisme i a la redefinició de l’estratègia de captació turística de clients del Palau. Ja hi ha activitats a la pista com piscina, patinatge artístic o gimnàs, però busquem recuperar elements dels 90’ que no s’han utilitzat en els últims anys, així volem cobrir la pista de gel amb esdeveniments esportius, culturals, fires, exposicions, salons i explotar el seu potencial per créixer a la temporada baixa. El recinte té un component social important i per això treballem conjuntament amb Objectiu Comú.
–Per primera vegada en dues legislatures, tenen oposició al Comú de Canillo. Com és la seva relació?
–Portem poc més de tres setmanes i l’altre dia ja vam fer el primer consell del comú. Ara ens toca convocar els membres de l’oposició per cada comissió i ells ens han transmès que volen estar en totes. En algunes, fins i tot, estan els dos, Albert Torres i Dolors Cabot, com és el cas de Finances, Administració i Noves Tecnologies o Urbanisme, Obres i Serveis. Començarem a treballar en els projectes que pertoquin.
–Parli’m de l’estratègia turística pels pròxims anys.
–Els projectes hi són encara que estiguem a l’inici de mandat. Ensisa està dissenyant l’estratègia pels pròxims anys i nosaltres serem partícips d’aquesta. Sé que estan treballant per créixer a l’hivern i fer més coses a l’estiu, però encara no he rebut el seu pla estratègic que fomenti la desestacionalització. Per nosaltres la potenciació de l’estiu implica fer una oferta turística concreta que aporti oferta d’oci. Per tant, la creació d’un circuit temàtic a la parròquia que barregi oferta més lúdica com el Mirador Roc del Quer, paratges naturals, el Mont Màgic i la Vall d’Incles és clau.
–Com s’aconseguirà fer això?
–La dificultat no rau en l’oferta turística, sinó en connectar aquesta. Busquem que els usuaris puguin fer el circuit en un parell de dies. Així que estem estudiant la possibilitat de crear un tren cremallera o construir ginys mecànics per connectar tots els punts d’interès. El projecte anirà per fases i quan tinguem els ponts tibetans, connectarem un camí entre la passarel·la del Mirador del Roc del Quer i la Vall del Riu. L’orografia ajuda a edificar un circuit circular i creiem que això serà un producte fàcil de vendre de cara als hotelers. En aquest sentit, he d’apuntar que encara falten estudis, però creiem que pot funcionar. El 2020 serà un any per definir aquest concepte i analitzar la connexió, el cost d’inversió i planificar-ho pels pròxims tres anys de mandat.
–Quin és l’estat dels ponts tibetans?
–Els projectes hi són encara que estiguem a l’inici de mandat. Per exemple, ens falten els permisos del Govern per fer construir els ponts tibetans i nosaltres estem analitzant que no hi hagi riscos per les persones. A més, és important calcular l’impacte al mediambiental i els riscos d’esllavissades per part d’Ordenament Territorial perquè sigui factible.
–Quines accions es destinaran a regular la situació de l’habitatge?
–Com el Palau de Gel, és una prioritat. Hi ha unes accions més transversals de caràcter nacional com la cessió de terrenys comunals per habitatge de lloguer a preu moderat i la reducció dels percentatges de cessió dins d’un projecte urbanístic perquè el propietari construeixi amb un cost més baix. La cessió pública vol afavorir la construcció d’edificis amb lloguer moderat. L’altre punt d’àmbit nacional és la rehabilitació d’edificis que anteriorment no es podien renovar, ara ser més permissiu i flexible en normativa d’urbanisme perquè es puguin reformar. Són elements que s’han de liderar des de Govern i Canillo s’ha d’adaptar.
–I a Canillo, com es farà concretament?
–Si el Govern ens demana cedir terreny a Canillo, ho mirarem i si cal reduir el percentatge de cessió que ara és de 10%, ho estudiarem; però hi ha marge per negociar aquest percentatge. Al nostre territori tenim un context immobiliari diferent de la resta de parròquies perquè el pes dels allotjaments turístics és molt gran. Concretament en tenim 1.500 i per aquest motiu hem d’activar dues palanques: la llei d’Allotjaments Turístics que provocarà que tots els edificis en què el 75% o més de la superfície que es destina a ús turístic haurà de fer reformes i convertir-se en ús hoteler si volen continuar proposant aquests edificis per a turistes on lloguen els apartaments. Aquestes reformes tenen un cost alt, ja que s’han de modificar proteccions contra els incendis, equipament o infraestructura. Això frenarà als propietaris i automàticament es tornaran a llogar a residents.
–Quin és el «preu de lloguer moderat»? Com es calcula?
–Parlem de lloguers per sota del preu habitual. Ens falten més dades, però intentarem tenir-les, ja que des del Govern i el ministeri de Benestar Social i l’Institut de l’Habitatge tenen la missió de censar els apartaments turístics i establir mitjanes de preus per zones, pobles, parròquies i dins d’aquests preus mitjans, moderat serà per sota. Crec que hem de fer autocrítica, ja fa dos anys que el mercat immobiliari està molt tensat. És cert que incidir en un mercat així és difícil perquè és dinàmic i les polítiques públiques destinades a ell no sempre són immediates, però s’han d’implementar. En el nostre cas, les de Canillo són a curt termini, però la gent vol veure fets, accions, que ens movem. En definitiva, el ciutadà vol veure acció i no tenim alternativa, hem de complir tots (Govern, AGIA, propietaris d’edificis, taula d’habitatge, associacions immobiliàries) els compromisos que tenim.
–Quina és la situació del parc automobilístic a la parròquia?
–Fa poc vam inaugurar el pàrquing de Soldeu i es va adjudicar la creació d’un altre a Ransol, cobert i de diverses plantes amb un total de 225 places, ja que a l’hivern hi ha molta activitat turística. Això, sumat als pàrquings que ja teníem fa que ens faltin petites actuacions a pobles com Prats on ens han dit que en manca un, però ja tenim una oferta molt adaptada. Per últim, també donarem una ullada a Envalira, ja que ens han dit que hi ha problemes i encara que no ho teníem al programa, ho estudiarem.