La tercera en la llista nacional del PS SDP+, Judith Salazar, reunia ahir al matí als mitjans a les portes de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), per exposar la situació dels salaris i de les pensions. «Volem posar el punt amb el poder adquisitiu amb el tema salaris i pensions perquè estem convençuts que cal un canvi». Salazar explicava que aquest canvi de rumb és necessari tant en les polítiques laborals com pel que fa a les pensions de la CASS i afirmava que des de l’aliança socialdemòcrata estan treballant per intentar revertir aquesta situació.
El partit socialdemòcrata proposa dues línies d’actuació. Pel que fa als salaris, expliquen que cal canviar l’estructura, la dimensió i el desenvolupament de les polítiques laborals i que és necessària una adaptació als temps que marca Europa i que es desenvolupen en els països que són «mitjanament civilitzats i on hi ha mecanismes de diàleg social on sindicats i patronal s’assagin a la mateixa taula que els que han de legislar i intenten trobar solucions que siguin equilibrades i compartides». Salazar explicava que aquest diàleg hauria de ser fruit de la negociació per intentar evitar que una de les parts tingui condicions més beneficioses que l’altre. Més enllà d’això, Judith Salazar explicava que cal continuar insistint i agafar el compromís d’apujar el salari mínim a 60% tal com marca la carta social europea, i després fruit de la negociació col·lectiva fer una política d’ajustaments de salaris per sobre del salari mínim.
Judith Salazar manifestava que «el que és una evidència, és que viure a Andorra és cada vegada més card i el cos de la vida s’ha augmentat exponencialment amb relació als salaris i a les pensions, i alguna cosa s’ha de poder fer.»
Pel que fa a les pensions, la consellera general del PS, explicava que durant aquesta legislatura es va proposar un pacte d’estat que finalment ha acabat consolidant-se amb una comissió al consell general per revisar el sistema de pensions i fer-lo més sostenible i per garantir-lo. «Hem de ser honestos i hem de poder parlar de números, que no siguin tendenciosos. Cal fer reformes amb la situació de la CASS, el que no pot ser és que novament se’ns parli de col·lapse, que les situacions de les pensions està a punt de fer fallida, quan hi ha un marge» afirmava Salazar. També declaráva que aquestes reformes són necessàries, però que «també calen moltes coses que ens hem de replantejar com a país i que potser és el moment d’abordar-ho. Té sentit que treballadors i la patronal siguin els que sostenen la sanitat pública via cotitzacions socials, doncs potser val la pena que comencem a traslladar punts d’aquesta branca general a cotitzacions, a pensions».
Judith Salazar també va reclamar que s’hauria de començar a parlar de finançar la sanitat pública a través d’impostos que «és el que té tota la lògica i la coherència».