La Comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera va reprendre ahir el seu calendari de treball un cop constituïda a finals de juny i realitzades diverses reunions setmanals al mes de juliol, mes habilitat per acollir aquestes trobades destinades a analitzar el cas BPA en l’àmbit parlamentari. En aquesta reunió es va exposar la manca d’informació i la poca transparència que, segons els membres d’aquesta comissió, estan protagonitzant les autoritats.
En aquest sentit, el més àcid i crític va ser el conseller del PS i president del grup parlamentari mixt, Pere López, que va criticar l’opacitat i la falta d’informació amb què es troben. El dirigent socialdemòcrata va exposar que «no ens ha arribat cap documentació de totes les demandes d’informació que s’havien vehiculat a través de la comissió especial i, realment, que en dos mesos no ens hagin respost a cap demanda d’informació està al límit de la manca de respecte, si és que no ho supera». López no va amagar el seu descontent i va afirmar que «vam demanar informes i altre documentació de suport als diferents organismes que van comparèixer a les reunions de juliol i, hores d’ara, encara no ha arribat». López va dir que el fet que s’estigui dilatant el lliurament de documentació respecte al cas BPA i l’estat actual del sector financer «està dificultant la feina dels consellers». El màxim representant del grup parlamentari mixt va relacionar aquesta opacitat a la data escollida per realitzar el debat d’orientació política, el 8 i 9 d’octubre tal i com va proposar el cap de Govern, Toni Martí, el dia de Meritxell. Segons López aquesta proposta «afavoreix un calendari precipitat» i demanen que es pugui traslladar al mes de novembre, ja que «és trist, però no disposem de cap informe com a resultat de la comissió especial. És un cas d’asimetria entre el que és el Govern i el que és el Consell General i no creiem que sigui casualitat». El conseller del PS va afegir que «a finals d’octubre o a principis de novembre, el debat podria ser més igualat entre tots els integrants i més ric de cara a l’opinió pública».
En la propera comissió especial –16 de setembre– s’espera la compareixença de Xavier Cornella, president de l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) i de la seva directora general, Esther Puigcercós.