Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Ld’A vol beques per a aquelles famílies que no tenen recursos

Costa remarca que s’ha de reforçar l’ensenyament de l’anglès en tots els cursos

El número 4 de la llista nacional de Liberals d’Andorra, Ferran Costa, acompanyat de la candidata territorial per Sant Julià de Lòria, Carine Montaner, va exposar ahir els grans trets de les seves propostes en matèria d’ensenyament. Ho van fer a la Universitat d’Andorra, i una de les novetats és l’aposta per l’ensenyament de l’anglès, que Ld’A instauraria en tot l’ensenyament obligatori per tal de donar resposta a les necessitats de les empreses i també com a sortida laboral dels joves.
Costa ho va resumir en el sentit que «no només cal formar els estudiants, sinó que cal formar talent i retenir-lo». Per això des de Ld’A es considera que s’ha d’invertir en totes les fases de l’educació.  Com no pot ser d’una altra manera, l’ensenyament està molt relacionat amb el mercat laboral, i Costa ho va lligar amb l’obertura econòmica i amb el desig de les empreses que aterren a Andorra «que els nostres professionals dominin l’anglès, sense això difícilment vindran empreses de fora si no poden nodrir-se de professionals amb capacitats lingüístiques».

Formació professional / Pel que fa a la Formació Professional, el polític liberal es va mostrar partidari d’adaptar l’FP a les demandes laborals i ajudar també a la Universitat d’Andorra a «crear vincles amb universitats de fora perquè els joves puguin fer els màsters sense problemes».
Pel que fa a les noves tecnologies, Costa va defensar incorporar-les a les aules «també per donar resposta a les necessitats actuals».
Per la seva banda, Montaner va considerar que s’ha de donar «la igualtat d’oportunitats entre els joves» i va subratllar que s’ha d’incrementar les beques «en quantitat i qualitat» i alhora repassar els criteris per sonar-les.
Montaner va assenyalar que molts proveïdors reclamen personal que parli anglès «per negociar preus i contractes i els estudiants han de parlar correctament aquesta llengua per estar preparats per al mercat laboral modern».
La candidata territorial va detallar la proposta pel que fa als ajuts  i va insistir en què molts joves no poden estudiar per manca de recursos «i cal que l’educació sigui fonamental perquè un país sigui innovador i sostenible». Les beques que els liberals proposen són tant per estudiar a l’estranger com a Andorra «perquè no pot ser que els joves que parlen correctament l’anglès és perquè els seus pares poden pagar aquest reforç, però les famílies amb pocs mitjans no poden invertir en l’educació dels seus fills», va indicar Montaner.
A l’ensenyament superior és on Liberals d’Andorra  considera que s’ha de reforçar més l’aprenentatge de l’anglès.

Ordino i la Massana fan pinya per treballar de forma conjunta
Els candidats liberals per Ordino i la Massana, Antoni Riba i Carles Naudi, van escenificar ahir a la Farga Rossell la coincidència en el programa liberal i l’aspiració de treballar des del Consell General de forma conjunta en benefici de les dues parròquies.
Carles Naudi, cap de llista de la territorial de la Massana, va explicar ahir que la trobada amb el seu homòleg ordinenc va servir per deixar clara la bona entesa que hi ha entre polítics de mateix signe però de parròquies diferents, i alhora per mostrar la predisposició a «promoure polítiques en benefici de les Valls del Nord i a favor dels autònoms, empresaris, treballadors, ramaders i pagesos».
Naudi va fer referència al mandat de DA i especialment a la seva relació amb la Massana, i va recordar que en els quatre anys de legislatura passada només va fer una reunió de poble en la qual no va assistir la consellera general Olga Gelabert.

mancomunitat / Ja en clau de programa, l’aspirant massanec va parlar de la necessitat d’impulsar «el diàleg entre administracions nacionals i parroquials, i també de treballar units amb Ordino en benefici mutu». Tot i que es va mostrar partidari de la mancomunació de serveis per estalviar despeses, va recordar que es tracta d’una competència dels comuns i que des del Consell General es pot estudiar «l’eficència sense entrar en l’esfera comunal, però sí veure com es poden potenciar àmbits com l’esportiu, comercial, cultural, social, i fer promocions entre les dues administracions locals».
Naudi va considerar que si surten elegits, els quatre consellers d’Ordino i la Massana poden «fer força per demanar la implicació ferma de l’Estat en afers que beneficiïn les dues parròquies». Tanmateix, el candidat liberal massanenc va puntualitzar que no demana un tracte preferent, «si no igual».
Naudi es va referir a la situació de Pal-Arinsal i d’Arcalís, i es va mostrar a favor que des del Govern es doni el suport necessari als comuns perquè es tracta de motors econòmics que ajuden a l’economia nacional. «Primer són els comuns i no volem solapar atribucions que pertoquen a les corporacions locals», va afegir Naudi.

Liberals aposta per premiar fiscalment el mecenatge cultural
Membres de la llista territorial de Liberals d’Andorra+Unió Laurediana a Sant Julià de Lòria es van reunir ahir al vespre amb representants de les entitats culturals de la parròquia. Josep Majoral, Carine Montaner, Anna Marfany i Rossend Duró van celebrar la trobada a un seminari del Centre cultural. En el decurs de la reunió, els liberals van exposar les mesures programàtiques que porten en matèria de cultura com ara mesures fiscals que fomentin el mecenatge privat d’activitats culturals, impuls als tallers d’art per promoure l’aflorament de nous talents i la cerca d’una utilitat pública per als edificis estatals considerats patrimoni cultural. Majoral va destacar el paper que la cultura juga a Sant Julià de Lòria i ho va simbolitzar en el ple suport que el comú ha destinat a cultura en cada exercici pressupostari. Majoral va recordar els 11 anys que ha estat al comú per donar les gràcies als col·lectius, entre els quals hi havia, per citar-ne alguns, l’Esbart Laurèdia, la Coral Rocafort, i la Colla Gegantera, per l’esforç i la dedicació que esmercen any rere any. No en va, i per citar-ne alguns exemples, les entitats culturals lauredianes són molt actives i organitzen innumerables actes, sobre tot a la parròquia, però també a fora d’ella. Igualment, Sant Julià de Lòria comparteix amb la capital la Temporada de Teatre des de fa més de 20 anys, també fa més d’una dècada que s’organitzen els Vespres d’estiu.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu