El Comú d’Andorra la Vella va aprovar ahir un pressupost per a l’exercici 2021 per valor de 46,7 milions d’euros, un 6,05% inferior al d’enguany. En aquest, s’hi inclouen 10,6 milions previstos al capítol d’inversions, on la corporació té previst destinar un gruix considerable a la pacificació de la parròquia.
Tal com va compartir el cònsol menor i també conseller encarregat de les Finances, David Astrié, l’acció més costosa serà la remodelació de la plaça de la Rotonda i els voltants, amb la intenció d’unir la part alta i baixa de la zona comercial, és a dir, entre la Dama de Gel i el carrer Prat de la Creu, amb per dos milions d’euros. En el mateix sentit, també s’ha previst un «projecte ambiciós de dinamització» a la zona de Prada Ramon, que el comú ja havia presentat el dia anterior, i sobre el qual també es van aprovar ahir diversos convenis urbanístics que constituïen el projecte, els quals la cònsol major, Conxita Marsol, va considerar «en benefici de l’espai públic de la parròquia i la seva pacificació». A més, també s’ha previst un passeig des de l’Estació Nacional de busos fins al centre històric per 300.000 euros; la renovació de les baranes del rec de l’Obac per 105.000 euros; 100.000 més per a l’arranjament de voravies; i l’aprofitament d’un espai darrere de la nova seu de la Justícia per fer-hi una zona de repòs pels veïns.
Una altra partida destacable seran els 1,3 milions destinats al Centre de la Bicicleta, i la renovació per 570.000 euros dels parquímetres de la parròquia, que inclouran nous sistemes de pagament. I vinculat a l’estacionament, també s’invertiran 110.000 euros a la compra de càmeres de lectura de matrícules per als accessos dels aparcaments.
Per tot plegat, Astrié va apuntar que «la pandèmia ha suposat un trasbals» i per això «el pressupost aprovat reactiva l’economia, crea activitats i alimenta la roda del teixit productiu». De fet, el comú de la capital també va aprovar, dins de les noves ordinacions, l’exoneració proporcional de les taxes als comerços afectats per la manca de turisme, calculat en 300.000 euros, que afegits als 600.000 retornats enguany, suposarien una aportació indirecta al sector de 900.000 euros.
Per la seva banda, els tres consellers de la minoria van votar en contra dels pressupostos, fent diverses al·legacions al respecte. En concret, Dolors Carmona va defensar que «ens agradaria poder fer un treball col·laboratiu». «Vostès governen, però des d’un esperit democràtic, creiem que és molt més productiu quan es treballa en equip», va lamentar. En aquest sentit, Carmona va considerar que al text hi trobava a faltar «la sensibilitat cap a la situació actual», la dinamització d’espais comunals, una millora de l’atenció social, accions d’oci i culturals adreçades a infants, joves i famílies, i accions que impactin en el «sentiment de pertinença» a la parròquia. En aquest sentit, Marsol va declarar que «agraeixo la mà estesa que ofereixen, però després no es constata».
Aprovat provisionalment el cadastre parroquial
A la mateixa sessió de Consell de Comú, es va aprovar de forma provisional per unanimitat el cadastre parroquial. Ara, arrencarà la darrera etapa fins a la seva aprovació definitiva, que consisteix en l’exposició pública del mateix durant tres mesos perquè els propietaris hi puguin presentar les al·legacions pertinents. «Hem fet els deures amb una llei de 2008», va celebrar la cònsol major, Conxita Marsol, que també va posar en relleu els dos anys de feina que ha comportat. El treball de cartografia cadastral rústica i urbana de la capital ha suposat una inversió d’1,6 milions d’euros, i s’hi han delimitat 83 polígons cadastrals, 1.617 edificis, 61.098 unitats cadastrals i 2.070 parcel·les.