El Comitè Executiu de Liberals d’Andorra (L’A) es va reunir ahir al vespre per valorar la campanya i els resultats de les recents eleccions comunals. El president del partit i actual ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va ressaltar que s’ha fet un balanç positiu, ja que en comparació amb les anteriors comunals, «de 6 consellers hem passat a 7, una d’elles com a cònsol menor a Ordino –és el cas d’Eva Choy–, de l’oposició hem passat a estar a la majoria i, a més, les persones que ens representen en els comuns són totes militants». El president va subratllar que «allà on s’han fet coalicions –principalment per l’acord entre DA i L’A– hi ha hagut victòries incontestables. Sempre quedarà el dubte de què hagués passat a Escaldes; m’atreviria a dir que els resultats haguessin estat diferents».
El secretari general de Liberals, Gerard Estrella, i Gallardo van comentar les principals valoracions en una roda de premsa posterior a la trobada del partit. El ministre va destacar que «excepte a Escaldes on ens hagués agradat un altre escenari, pensem que els resultats evidencien un pas més en el creixement i la consolidació del projecte i una revàlida superada de l’acord de coalició».
L’A va intentar un acord amb DA fins a l’últim moment però una part dels demòcrates no va ser favorable
Per la seva banda, Estrella va afirmar que «des d’un primer moment hi ha hagut una bona cohesió dels equips que formaven part de les candidatures, inputs que ens han arribat des d’Encamp, Ordino i Andorra la Vella», on els Liberals es van presentar en coalició i van guanyar, a més de la Massana. El mateix va afegir que «en cap moment hi ha hagut distensions que afectessin les candidatures, sinó una bona col·laboració i entesa».
El cas d’Escaldes
Gallardo va anunciar que pel que fa a Escaldes, on L’A es va presentar amb Progressistes SDP + Independents però no amb DA i van obtenir un 5,57% del total de vots, «hi ha el sentiment i en alguns casos la certesa que hi ha hagut un vot útil per part de l’elector que el 2015 va votar la llista de Marc Magallón però que en aquest cas, havent-hi una polarització del vot entre PS i DA, el simpatitzant liberal va entendre que la nostra llista no tenia opcions de ser guanyadora i creiem que una part del vot va vascular cap al PS».
Gallardo: «A les comunals hi ha un cert esgotament dels electors, sobretot si venim d’unes generals molt intenses»
El mateix també va exposar que una altra opció que explica els fluixos resultats és que alguns van poder emetre «un vot de càstig amb el desig que es reproduís la fórmula de les altres parròquies». En aquest sentit, Gallardo va emfatitzar que la voluntat d’establir un acord amb DA va persistir fins a l’últim moment. Com que no va poder ser per la manca de quòrum d’una part de DA, es va formar una candidatura ràpidament amb un programa ja enfilat davant «una campanya complicada», motiu pel qual el ministre va agrair l’esforç realitzat.
Més abstenció
Els dos representants del partit van arribar a la conclusió que l’increment de l’abstenció es va poder produir per diferents factors: «Hi ha hagut molta gent fora i s’hauria de permetre el vot d’una altra manera», per Estrella i, segons Gallardo, «a les comunals hi ha un cert esgotament dels electors, sobretot si venim d’unes generals molt intenses i potser sis mesos no han estat suficients per descansar del bombardeig en el sentit polític».
Estrella: «En cap moment hi ha hagut distensions que afectessin les candidatures, sinó bona entesa»
Pel que fa al vot dels residents, Gallardo va remarcar que «avui en dia no defensem el vot dels residents, pensem que és un dret que queda limitat als nacionals andorrans». Tot i això, el partit es mostra favorable a rebaixar els anys mínims per aconseguir la nacionalitat, proposant passar dels 20 anys als 10, tot i que ho han d’estudiar. Pel que fa al futur, Gallardo no va voler concretar cap projecte, només va constatar que L’A i DA comparteixen un mateix ideari polític de centre i treballen a gust.