- La iniciativa privada porta sis projectes en fase d’expansió i tornarà al Principat la primera setmana del febrer
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA
- Representants del teixit empresarial, a la tradicional trobada del Pirineu celebrada a la Seu d’Urgell Foto: TONY LARA
Aquest dilluns es va celebrar a l’Art Hotel el primer Fòrum d’Inversors i Emprenedors d’Andorra, una iniciativa de caràcter privat que té com a principal objectiu la captació de socis en diferents projectes empresarials de gran envergadura. O el que és el mateix: l’atracció de capital per tal de tirar endavant negocis, en aquest cas ja amb una certa consolidació, sorgits en terres catalanes però amb una clara projecció internacional.
El coordinador del Fòrum de business angels a Andorra, així com consultor en investment readyness i formador de la venture academy i la Business Angel Academy sorgida a Lleida, Joan Carles Piñol, va assenyalar la importància que té el Principat per aquests processos, ja que «els inversors andorrans poden buscar rendibilitzar el seu patrimoni amb projectes molt propers sobre els quals podran fer un millor seguiment que si fos en zones més llunyanes». Quatre de les sis empreses presentades dilluns tenen la seu a Catalunya.
Piñol va justificar aquesta acció directa a Andorra, que va consistir en la presentació de sis startups davant una quinzena d’inversors, per «la necessitat d’establir vincles amb Andorra des de la iniciativa particular». A més, segons va assenyalar, la informació sobre els projectes també serà promocionada per altres vies no presencials. L’àmbit d’abast dels projectes què actualment hi ha involucrats en aquests processos d’expansió inclou tant el territori català com el Sud de França, així com els Emirats Àrabs, segons Piñol.
LA PRÒXIMA, AL FEBRER / D’altra banda, la iniciativa, lluny de ser puntual, té la voluntat de consolidar-se com a una cita periòdica, ja que des del fòrum empresarial hi ha la constància que a Andorra hi ha un gran volum de capital susceptible d’entrar en oportunitats de negoci. En aquest sentit, la internacionalització a què tendeix l’economia, que inclou la inversió estrangera al Principat però també la sortida a altres jurisdiccions, és la línia mestra que avala tots aquests processos.
Mitjançant les accions que l’empresariat català vol refermar en terres andorranes, es pot contribuir al millor coneixement dels projectes i, conseqüentment, a una aportació econòmica en els casos en què hi hagi confiança.
«Repetirem els fòrums en el futur cada dos mesos», va anunciar Piñol, que també va concretar com «el pròxim serà la primera setmana del febrer». A més, «volem dur a terme una edició de l’acadèmia d’emprenedors i trainings per a business angels, amb la metodologia Ready for Equity creada per la European Business Angel Network (EBAN), i amb suport de la Unió Europea», a ampliar.
SIMILITUDS AMB ANDORRA / La Venture Academy o acadèmia d’emprenedors, una iniciativa que al Principat també s’està potenciant des d’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), és un entrenament per a emprenedors sobre tots els processos per captar capital pels seus projectes, tal i com va recordar Piñol, «des de com fer el pla de negoci, com presentar inversors, els aspectes que han de conèixer del pacte de socis i la negociació amb inversors, així com la valoració i la internacionalització de l’empresa».
Paral·lelament, Andorra Angels és la primera i única plataforma d’inversors privats del Principat que facilita la posada en contacte, d’un costat, inversors privats d’Andorra i, de l’altre, emprenedors i Petites i Mitjanes Empreses (pimes) d’arreu que cerquen finançament per al desenvolupament de projectes empresarials al Principat. Andorra Angels s’inscriu dins del programa de finançament d’ADI i també és membre d’EBAN. Aquestes iniciatives ja són celebrades a Andorra de manera periòdica, en la mateixa línia l’acció de l’empresariat català.
Per a més informació consulti l’edició en paper.