Search
Close this search box.
Irene Mas Fàbrega

Els comptables defensen que cal abaixar els preus pel consum intern

Assessors Tributaris i Fiscals asseguren que els controls de l’IGI a la duana s’impulsen pel compliment de la llei

En el context de la presentació del programa anual d’actuació que preveu les tasques que es desenvoluparan a través del Departament de Tributs i Fronteres, el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, i el director del Departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, van especificar que es treballa per a l’aplicació d’un procediment declaratiu en frontera pel que es refereix a les importacions en règim de viatgers. Així, van concretar que s’aplicaran més controls amb caràcter exhaustiu de vehicles particulars, a més del transport públic o privat de persones, per identificar mercaderies sense caràcter comercial ni ànim lucratiu. 

En aquest sentit, el portaveu de l’Associació de Comptables del Principat, Miquel Calsina, va explicar, en declaracions a EL PERIÒDIC, que «per fomentar el consum intern a Andorra s’hauria de tenir en compte que els preus haurien de ser més adequats. Si aquí els preus fossin correctes, tot seria molt més barat i no caldria anar a comprar a fora, però no és així». Així, va considerar que per l’impuls del comerç intern «s’haurien d’igualar preus perquè hi ha moltes coses que tot i pagant l’IVA a Espanya, surten més econòmiques que aquí». Per exemplificar-ho, va mencionar la diferència de preu dels productes d’alimentació, de la roba que no és de marca o del sector de la restauració i va remarcar que «és cert que vivim del tabac i de l’alcohol, però no mengem d’això. Pel que consumim hauríem de trobar preus més assequibles». Igualment, però, va considerar que «si decideixes fer tax free, has de pagar l’IGI que correspon a les teves compres».

En la mateixa línia, va apuntar que «fa molt temps que s’havia d’arreglar el tema del tax free. Si tu recuperes un IVA d’Espanya, França o d’on sigui, és el més normal del món que llavors passis per la duana andorrana i declaris el teu IGI. El que passa és que fins ara no s’ha fet i que s’hi treballi ara em sembla bé. El que no em sembla correcte és la forma de fer-ho, amb controls a vehicles. Jo penso que hi hauria d’haver una comunicació entre l’Agència Tributària espanyola i el Departament de Tributs i Fronteres d’Andorra, de manera que quan una persona passa per l’Agència Tributària i recupera el seu IVA, automàticament es comuniqués al Departament de Tributs i Fronteres, a la duana, perquè aquesta persona faci la seva declaració d’IGI».

En referència al mateix tema, el president de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals, Joan Oliver, va considerar que l’aplicació de la mesura d’increment de controls a la duana per a la detecció de possibles casos de frau «és una cosa lícita que realment, al final és l’aplicació d’una llei tenint en compte que el que preveu la mateixa és el que s’està intentant dur a terme. És lícit que el país vulgui aplicar una normativa existent perquè si no, lògicament, els productes queden sense cap mena de tributació perquè al final, la tributació espanyola es retorna i no hi ha la tributació a Andorra. Evidentment, això va en contra de la competitivitat dels comerciants andorrans que quan venen els seus productes, lògicament, han de cobrar l’IGI andorrà». 

En referència a la rebaixa de preus dels productes locals a la que va fer referència Miquel Calsina, Oliver va considerar que «és un tema de dimensió. A vegades, amb determinats productes, el problema que tenim a Andorra és que competim contra cadenes i empreses que tenen unes capacitats de compra que són molt més grans que les que pot tenir tot el nostre propi país i els nostres botiguers i empreses. Per sort, en la majoria de casos el diferencial d’IVA fa que seguim sent competitius amb els estrangers». 

El president de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals va apuntar, sobre l’increment de controls, que «si el que han de fer és parar a tothom que entra al país, les retencions poden ser al·lucinants i això tampoc tindria sentit. Jo entenc que han de ser controls aleatoris que permetin això i que potser facin que la gent es vagi acostumant al fet que quan fan una compra i hagin fet una desgravació de l’IVA, parin ja de manera voluntària a declarar l’IGI». 

Pel seu cantó, el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Miquel Armengol, va apuntar que la mesura anirà a favor del comerç tenint en compte que «a qualsevol frontera de qualsevol país, quan sobrepasses cert import has de declarar i pagar impostos». Així, va considerar que en relació a l’activitat comercial «fins ara teníem una competència deslleial». Finalment, va afegir que «l’únic que fem és aplicar una norma internacional que no s’aplicava i que fa molt temps que s’hauria d’haver fet».

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu