Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El programa per a relacions no violentes ja atén 20 homes

El nombre de participants augmenta en relació amb els casos de violència de gènere al país

Durant els darrers mesos, el programa d’atenció per a la promoció de relacions no violentes ha incrementat el nombre de participants en relació amb l’augment de casos de violència de gènere detectats al país, segons va informar l’ANA. En aquest sentit, són 20 els homes beneficiaris de la intervenció, segons va fer saber la cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras. El programa va destinat a homes que exerceixen o han exercit algun tipus de violència envers les dones i que tenen intenció d’aturar aquest comportament o iniciar un treball socioeducatiu sobre la masculinitat. Es tracta d’una acció de prevenció per «trencar» les dinàmiques agressives i de violència envers les dones.

En aquesta línia, la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat va recordar que els participants poden prendre part del projecte de manera voluntària o bé ser derivats a través de la Batllia a fer-lo. En aquest sentit, la gran majoria dels homes que participen en aquesta iniciativa han estat derivats a través de la justícia, un fet que des de Polítiques d’Igualtat es valora de manera positiva, ja que significa que els batlles coneixen aquest programa i hi confien per a la rehabilitació del maltractador.

Treball de conscienciació

En el marc de la conscienciació per combatre la violència de gènere, Porras va destacar que es continuarà endavant amb la creació de campanyes específiques i se seguirà treballant amb els protocols destinats als diferents col·lectius implicats en aquesta lluita. Així, va anunciar que recentment s’ha tancat un protocol amb Acció Feminista que se suma al que ja tenia l’Executiu acordat amb l’Associació de Dones d’Andorra (ADA). En aquest sentit, la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat va destacar la importància d’aquests protocols, ja que les associacions fan una feina «de carrer» que fa que la societat les percebi com a entitats properes. Aquest fet comporta que, en certs casos, els arribin casos a elles d’una manera més directa que a l’administració, ja que algunes dones poden sentir-se «més còmodes» exposant la seva situació a les persones implicades a les associacions.

Porras també va fer saber que recentment també s’ha aprovat un protocol relacionat amb els centres educatius. De fet, la tasca que s’ha dut a terme ha estat fer evolucionar el mateix. En aquest sentit, la cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat va apuntar que actualment, ja no es tracta tan sols d’un protocol sinó a un pla de sensibilització per a la igualtat de gènere, un projecte que ha esdevingut «una gran acció» tenint en compte que «un dels factors de la violència de gènere és la desigualtat de gènere que encara es dóna. És important el treball, des de les escoles, de valors com la igualtat, la no-violència o l’educació emocional». A aquest projecte, també es preveu incorporar, tal com es va anunciar fa uns mesos, un agent d’igualtat que actuï per evitar situacions de violència als diferents centres del Principat.

A més a més, al setembre també es vol tancar el protocol amb els comuns, que des d’Igualtat també es considera essencial perquè des de les corporacions comunals es tracten àmbits com infància, gent gran o joventut i, per altra banda, són organismes que estan «molt a prop de la ciutadania» i, per tant, poden detectar casos de violència més fàcilment.

Els protocols en qüestió es treballen alhora que s’ofereixen formacions als agents implicats. En el cas concret de les corporacions, es preveu que els agents socials hagin d’estar formats per actuar davant la violència de gènere. De fet, des de l’àrea de Polítiques d’Igualtat fa tres anys que es treballa per formar els diferents agents que poden detectar i intervenir en casos de maltractaments. Així, també els mitjans de comunicació han estat objecte d’aquests cursos i des de l’Executiu es pretén impulsar, també, una guia de bones pràctiques als comunicadors.

Finalment, en referència a les campanyes, Porras va anunciar que a la tardor se n’impulsarà una sobre noves parentalitats. En aquest cas, es pretén que incideixi en «canviar els rols tan marcats de la figura de l’home i la dona» a la vida quotidiana, un factor que influeix molt en la conciliació.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu