Els cònsols de les set parròquies es van reunir ahir per tractar diversos aspectes que els afecten i avançar en noves legislacions. Un dels punts tractats ha estat l’avantprojecte de modificació de la Llei general d’ordenament del territori i urbanisme, en el qual hi ha certa discordància en la cessió gratuïta de terrenys de titularitat comunal per a infraestructures i equipaments d’interès nacional. Els comuns demanen tenir opinió vinculant en aquestes cessions, demanda que el Govern ha acceptat partint d’una llista de projectes sensibles que ara hauran de presentar els comuns i que s’inclourà a la llei. En aquest sentit, la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, va explicar que una de les opcions, en el cas que hi hagi projectes encallats com pot ser, per exemple, l’heliport, és que sigui el Consell General qui arbitri i tingui l’última paraula. Durant la reunió també es va presentar la nova llei de col·laboració entre l’Administració general i els comuns, que aquests darrers veuen amb bons ulls, i la reforma de la Funció Pública. Finalment, els cònsols van reclamar una moratòria per al pagament dels drets d’autor que demana l’Sdadv, petició que el Govern s’ha compromès a estudiar, així com canvis a la llei per rebaixar a les administracions els percentatges de pagament.
El motiu de la trobada, tal com ja va avançar el cap de Govern, Toni Martí, durant el Debat d’Orientació Política, era tractar aspectes que afecten les dues parts sobre legislacions en curs. Aspectes com la modificació de la Llei d’Ordenament del Territori i Urbanisme, motiu pel qual a la trobada també hi va assistir el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres. Dins la llei, un dels punts pels quals xoquen comuns i Govern fa referència a la cessió gratuïta de terrenys de titularitat comunal per a infraestructures i equipaments d’interès nacional.
‘Sí’ a les cessions / Els comuns accepten aquestes cessions, però demanen «poder dir la nostra» en projectes sensibles i que puguin afectar la seva població, va exposar el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó. Projectes, per exemple, com l’heliport, que ja ha quedat bloquejat en diverses ocasions. En aquest sentit, la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, va assenyalar que comparteixen aquest neguit dels comuns i que per això els han proposat que elaborin una llista amb projectes que es puguin considerar sensibles. La llista s’afegirà dins la llei i serà on els comuns podran tenir «opinió vinculant», va indicar Naudí. Així mateix, i en casos en què no s’arribi a un consens, el Govern proposa que sigui el Consell General qui tingui l’última paraula a l’hora de decidir la conveniència o no del projecte.
Grups parlamentaris / «És possible que sigui el Consell General qui faci l’arbitratge d’aquest informe vinculant», va manifestar la secretària d’Estat. Naudí va afegir que encara no han trasllat la idea als grups parlamentaris però que ho faran properament. Pel que fa a la llista, la idea és que estigui enllestida «l’abans possible».
D’altra banda, i com ja van avançar en reunió de cònsols, durant la trobada els comuns han aprofitat per demanar una moratòria per al pagament dels drets d’autor que demana l’Sdadv, pel que fa al període del 2016 que s’ha de començar a abonar aquest mes de juny. També han demanat modificacions a la llei perquè es puguin rebaixar els percentatges de pagament que han d’assumir les corporacions. «No és que no vulguem, és que no podem, si haguéssim d’aplicar aquests percentatges hauríem de rebaixar part dels actes culturals que fem», va lamentar Mandicó a l’ANA. Davant aquesta petició, Naudí es va mostrar oberta a estudiar-ho, explicant que el proper pas serà «asseure’s per mirar que les tarifes siguin assumibles per part dels comuns, es treballarà conjuntament per trobar la millor solució». En tot cas, caldria una modificació de la llei i això encara s’ha d’analitzar si és viable, va plantejat el cònsol canillenc.