El Consell General va aprovar ahir per unanimitat, el Projecte de Llei de modificació de la Llei 16/2020, del 4 de desembre, de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de la Covid-19. En aquest sentit, tal com va explicar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el text legislatiu preveu que el Govern tingui potestat per determinar el límit de persones d’una plantilla de més de 10 treballadors que poden estar sotmesos en una Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) o a una Reducció de la Jornada Laboral (RJL); que els tràmits per sol·licitar les mesures esmentades s’alleugereixin amb una càrrega documental reduïda i que les empreses que ja tenen les mesures aplicades no hagin de tornar a presentar sol·licituds per allargar-les i que, de resultes d’aquest fet, les que ho facin de nou ho puguin fer en un termini de 15 dies i no de 30. La llei també preveu l’activació d’un crèdit extraordinari de 50 milions d’euros per, tal com va indicar Gallardo, afrontar «situacions sobrevingudes». La modificació serà d’aplicació a partir de l’endemà de la seva publicació, però serà retroactiva des de l’1 de febrer. Sobre la legislació, el titular de Presidència, Economia i Empresa va apuntar que «potser caldrà adoptar noves mesures de cara al futur, modificar els textos que estan en vigor i introduir-hi millores. L’evolució de la crisi marca la pauta. Si és el cas, el Govern intentarà trobar sempre una resposta assumible d’acord amb l’interès general», va manifestar Gallardo.
Sobre la modificació de la llei, el conseller general del Grup Parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents Joan Carles Camp va expressar que «la llei que modifiquem avui va entrar en vigor l’1 de gener. Només té 29 dies de durada. Al cap de pocs dies d’estar aprovada ja s’ha fet palès que calia flexibilitzar-la». En aquest sentit, va recordar que des del grup parlamentari «el 4 de desembre ja vam apuntar que les incerteses superaven les certeses en relació amb els impactes econòmics» i va considerar que «el crèdit extraordinari que s’aprova no estava previst al pressupost de l’any 2021». Sobre l’afirmació, el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va explicar que «el crèdit extraordinari que s’inclou no és contra nou endeutament. És tresoreria disponible ja prevista al pressupost del 2021».
Tot i les observacions de Camp, aquest va apuntar que «entenem que hi ha urgència a modificar-la per donar suport als assalariats i al teixit econòmic i la finalitat de la llei no és altra que aquesta. Recordem que des de Terceravia sempre hem estat d’acord en donar-los suport. Una altra cosa és que tinguem visions o solucions diferents de les de la majoria».
Finalment, l’aportació del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) la va fer la consellera general Judith Salazar, que va considerar que «més enllà de correccions d’errata, hem d’aplaudir el compromís del Govern per refer el marc pressupostari. És interessant i útil que ens tornem a plantejar que els números de l’inici de la legislatura no els podrem complir. És millor treballar sobre un escenari adaptat a la realitat». Salazar també va proposar que es reconegui la tasca dels assalariats del Departament de Treball: «Les mesures duran una càrrega sobrevinguda al Departament de Treball. Però això no és nou. Els calen reforços i recursos. Estan al peu del canó. Per això demano al Govern que replantegi la posició de sortida inicial de la compensació d’hores extres. Considerem que els sanitaris s’ho mereixen, els treballadors d’Afers Socials, també, i els del Departament de Treball, també. Cal reconèixer la feina de qui té compromís ferm amb el país».