El Comú d’Andorra la Vella va presentar ahir el seu darrer estudi sobre l’evolució de la petjada de carboni a la capital i dels efectes de les mesures aplicades pel Comú entre el 2019 i el 2022. El cònsol major, David Astrié, acompanyat del conseller major, Gerard Estrella, va presentar ahir els resultats d’aquesta avaluació al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, on es va informar que la parròquia ha aconseguit en el període esmentat una reducció del 13,2% de les emissions de CO2, a més de destacar una reducció de les emissions produïdes per les calefaccions del 34%. Aquest minvament de la contaminació ha estat gràcies a tres classes de mesures que ha anat elaborant i aplicant l’administració pública dins de les seves competències. Les accions emprades en els departaments comunals d’eficiència i estalvi energètic, la substitució del sistema de calefacció per la xarxa de FEDA Ecoterm-Cetrasa en alguns edificis públics estratègics respecte al consum energètic i l’optimització dels desplaçaments amb els vehicles de la flota comunal expliquen aquesta reducció de la petjada de carboni.
Eficiència i estalvi energètic als departaments comunals/ Les mesures aplicades dins de les mateixes seccions del Comú d’Andorra la Vella enfocades en l’eficiència i l’estalvi energètic per a la reducció del consum de combustible de calefacció i aire condicionat han estat una de les mesures centrals d’aquesta reducció d’emissions de carboni. Durant aquests anys, els funcionaris comunals van tenir una temperatura mínima de 26 graus a l’estiu i una màxima de 20 durant l’hivern, produint un menor consum energètic i evitant emissions contaminants. Astrié va especificar que aquesta «modificació dels hàbits de consum dels treballadors del Comú» ha estat de gran importància per a la reducció del CO2 que s’ha detectat a partir de l’estudi presentat ahir, i que acompleix així un «rol exemplar» en aquesta matèria tal com va declarar el cònsol, declarant que «vull felicitar la implicació de tots els treballadors del Comú perquè, realment, sense ells no s’hagués assolit aquesta rebaixa tan important».
FEDA Ecoterm en edificis estratègics/ Un altre factor clau per a la reducció de la petjada de carboni ha estat la substitució del sistema de calefacció del centre esportiu Serradells, una infraestructura considerada d’alt consum energètic. En aquest cas en concret, s’ha aconseguit rebaixar 484 tones de CO2. Per a fer una comparació que expliqui el valor d’aquesta quantitat, s’ha de considerar que l’any passat, el Comú d’Andorra la Vella va generar 1999,3 tones d’emissions, a més de suposar una part majoritària de la reducció del 34% del consum comunal d’emissions produïdes per sistemes de calefacció. A més, el centre esportiu també ha rebut millores d’eficiència energètica com el canvi de finestres per vidres més aïllants i sostenibles i la millora dels aïllaments a la piscina olímpica i a tot el conjunt esportiu. El Centre de Congressos d’Andorra la Vella també és una de les infraestructures estratègiques per a minvar el consum energètic de l’administració i en la qual també s’han aplicat mesures d’estalvi i eficiència d’energia.
Optimització dels desplaçaments/ La reducció de les mobilitats mitjançant la flota de vehicles del Comú per part dels treballadors públics de la capital ha estat també una altra mesura implementada per l’administració que ha ajudat a impulsar aquesta reducció de la petjada de carboni. El comú ha tractat, en la mesura del possible, que aquells desplaçaments que es puguin realitzar a peu es façin caminant, fet que ha implicat una rebaixa del 3% de la petjada de carboni, que equivaldria a vuit tones de CO2.
Altres accions concretes/ El conseller major, Gerard Estrella, va estipular també que s’han anat aplicant d’igual manera tres mesures, dues més definides i una tercera que serveix de conglomerat d’altres accions més petites. Estrella va explicar que la primera ha estat reduir l’ús del gasoil de calefacció i de la xarxa d’enllumenament dels carrers de la parròquia, que ha passat de la bombeta tradicional al sistema més ecològic i eficient LED. A més, altres mesures, com les ja esmentades del centre esportiu Serradells, han estat la compra de més vehicles elèctrics, la reprogramació de la il·luminació de l’aparcament Centre Ciutat i la reducció del 50% en hores de poca afluència, la substitució de tres ascensors panoràmics de l’aparcament Prat de la Creu, la il·luminació de l’escenari del Centre de Congressos i d’altres sales de l’edifici per sistemes més eficients.
Reptes futurs/ Astrié també va explicar que es preveu que, entre l’any 2024 i 2025, 8.000 llars de la capital estiguin connectades a la xarxa de FEDA Ecoterm, així com el Centre de Congressos. Finalment, el cònsol va declarar que es vol construir un punt d’energia neta a la coberta de l’edifici de l’antic aparcament comunal dels Pouets, ja que actualment es troba en desús i des del Comú es vol tractar d’explotar amb un sostre de panells fotovoltaics.