Les defuncions d’un pacient de 78 anys que es trobava ingressat a l’UCI des de feia dues setmanes i d’una altra persona que va ser ingressada que provenia del seu domicili han fet augmentar el nombre de defuncions per coronavirus en les darreres 24 hores a un total de 25. A data d’avui, el ministeri de Salut comptabilitza 583 casos totals infectats, dels quals n’hi ha 500 actius i 58 curats.
L’hospital acull 47 persones ingressades, 15 de les quals es troben a la UCI. Una dada positiva per al ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, perquè no hi ha hagut cap ingrés que requerís cures intensives des de fa cinc dies. De les persones a la uci, una no ha requerit ventilació mecànica i dues més han estat extubades i, en el moment que millori el seu estat de salut, es traslladaran a planta.
Quatre dels nous casos positius s’han registrat a l’hotel Cèntric i corresponen a usuaris de centres residencials que hi van ser traslladats des del centre sociosanitari de La Salita com a mesura de precaució. L’altre positiu detectat a l’hotel és un auxiliar que els atenia.
A la residència del Cedre hi ha 46 pacients infectats, dels quals 10 van ser traslladats des de la Salita i 10 ja han passat la malaltia però es troben convalescents. Pel que fa al personal públic, a data d’avui hi ha 90 professionals de l’àmbit sanitari malalts i 17 membres dels cossos especials positius.
Material sanitari
Respecte als noms d’empreses proveïdores de material sanitari que van sortir ahir publicades al BOPA, el titular de la cartera de Salut ha explicat que es tracten de negocis que es van oferir “de manera altruista” a intervenir amb el mercat xinès, que “és molt complicat”, tot i que la seva activitat principal no estigués destinada a la sanitat. En aquest sentit, dues de les empreses que es van posar en contacte amb el ministeri van aconseguir “preus molt baixos”, amb un “marge mínim que cobreix les despeses”. En tot moment les empreses van fer arribar a l’Administració informació prèvia sobre la compra i sobre els controls de qualitat.
Així, Benazet ha explicat que, a través d’una empresa d’electrònica de Saragossa, el país va disposar en un determinat moment de 45 ventiladors mecànics, amb un cost d’1,6 milions d’euros. D’aquests, només se n’han comprat quatre, que des d’ahir ja estan a disposició del SAAS. “La nostra intenció era, si haguéssim comprat els 45, posar-los a disposició de la resta de països sense cost addicional”, ha aclarit el ministre. Tot i que els diners de la compra total es van avançar, el govern està a l’espera de la devolució d’1,4 milions d’euros, que és l’import sobrant de la gestió. A més, avui també arribarà un ventilador més, donat per dues persones del Principat.
Respecte al material de protecció per a la ciutadania, Benazet ha explicat que, gràcies a les negociacions amb les empreses intermediàries, el Govern ha aconseguit mascaretes a un preu de cost de 60 cèntims d’euro, un preu “molt competitiu” tenint en compte que hi ha una ruptura d’estocs a escala mundial. De les mascaretes que es reparteixen a les farmàcies, aquestes es queden amb un marge de 30 cèntims d’euro.
Respecte a la situació dels països del voltant, el ministre ha insistit que el Govern no imposarà sancions, sinó que continuaran apel·lant a la “responsabilitat col·lectiva”.
Pel que fa als tests de protecció, si ve s’estava considerant la possibilitat d’adquirir-los a empreses de la Xina i de Corea del Sud, finalment s’ha optat pel primer país, donat que les proves coreanes “s’endarrerien fins al mes de maig”. Se n’han encomanat 158.400, que es troben en tràmits per “disposar d’ells tan aviat com es pugui”.
Protocol de parts
Degut a la polèmica generada pels protocols de seguretat establerts en els parts, el ministre de Salut ha explicat que, després d’examinar les dinàmiques, el SAAS ha optat per no canviar-los. “A Andorra el risc és major perquè no disposem de circuits diferenciats entre pacients positius i negatius”, ha aclarit, com sí que es fa a altres ciutats, com per exemple Barcelona.
“La manera més segura de protegir-se és mantenint el protocol” ha assegurat, i impedint que els pares es tinguin presents en el moment del naixement. De la mateixa manera, ha reafirmat que “l’hospital advoca per tècniques molt modernes”, com el pell a pell o la lactància materna. Així mateix, ha afirmat que la comunicació amb els pares és constant i que no s’ha estudiat traslladar els parts de menor risc als domicilis, que evitarien exposar-se per una banda als contactes dins de la institució sanitària però que, igualment, comportarien un risc, donat que els professionals sanitaris s’haurien de traslladar a les cases.
Deconfinament
Un cop més, Benazet ha explicat que el primer sector econòmic que s’obrirà serà la venda en línia dins del mercat interior, així com la possibilitat que la ciutadania pugui sortir a “rebre el sol, estirar les cames i passejar”. Amb tot, “no volem posar un calendari concret”, ha avisat, ja que les decisions es prenen “de forma dinàmica” i valorant la corba de contagis i la capacitat sanitària dia a dia. Les conseqüències de la reobertura s’analitzaran al cap de vuit dies de què es produeixin, tot seguint el període d’incubació de la malaltia.