La sessió ordinària del consell del Comú d’Ordino, celebrada ahir, va debatre la forma com s’hauria de reconstruir el camí del Ferro, que va cedir fa unes setmanes. Així, mentre que el conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, defensava que s’hauria de refer tal com estava fins ara, utilitzant pedra seca, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, va assegurar que «els temps canvien» i s’han d’actualitzar les tècniques arquitectòniques.
Per al conseller Dolsa, el succés es va produir arran d’una sobrecàrrega d’algun vehicle que va accedir al camí amb més pes del que correspon i per això, la via va cedir. En qualsevol cas, va dir que això no seria un justificant per utilitzar formigó per refer el camí, argumentant que si la infraestructura havia aguantat més de 200 anys, demostra que és suficientment sòlida. A més, a banda dels elements tècnics, per Dolsa també s’ha de tenir en compte l’element estètic i l’entorn paisatgístic de la parròquia. Per tot plegat, el conseller de l’oposició va mostrar el seu desacord amb l’actuació i va reclamar que s’aturés i es procedís a una reconstrucció amb pedra seca.
Per la seva banda, Mortés va defensar l’actuació basant-se en motius de seguretat. El cònsol va detallar que l’actuació consisteix en aplicar una base de ciment a l’interior per donar solidesa al camí i utilitzant la pedra seca al mur exterior per mantenir visualment l’aspecte com fins ara, una postura amb la qual la consellera de MovemOrdino, Sandra Tudó, va estar d’acord. Tanmateix, el cònsol també va reconèixer que els senyals que indicaven els límits de pes als vehicles que poden transitar per la via «havien desaparegut» i això hauria comportat l’accident on un camió que transportava grava va bolcar i va cedir part del camí.
Millorar l’Hotel Casamanya
Un altre dels punts que el conseller de X’Ordino va incloure a l’ordre del dia i va comportar debat va ser al voltant de l’estat de l’Hotel Casamanya, l’edifici que president l’entrada al poble d’Ordino, i que amb els anys s’ha deteriorat a un punt «que fa vergonya». Per això, Dolsa va demanar que el comú tiri endavant una reforma d’almenys de la façana per tal que, des de fora, tingui un millor aspecte.
La idea va ser ben rebuda per la resta de consellers durant la sessió i, posteriorment, durant la roda de premsa, el cònsol major va assegurar que, els darrers dies, havia establert contacte amb uns inversors privats que estarien interessats en l’edifici, tractant-se d’un «projecte molt embrionari» que, si no tirava endavant, es podria optar per una actuació més superficial, com va proposar Dolsa. Així mateix, Mortés també va afirmar que uns estudis fets amb anterioritat, van xifrar en uns cinc o sis milions d’euros la reforma completa de l’Hotel Casamanya.
Per la seva part, la consellera Tudó va estar d’acord en fer una intervenció a l’exterior però va mostrar-se favorable a fer un pas més i intentar actuar a l’interior, com per exemple, establint un centre lúdic a la planta baixa.
X’Ordino planteja augmentar a 12 els consellers comunals
El conseller del grup X’Ordino, Enric Dolsa, va incloure un punt a l’ordre del dia per tractar la possibilitat d’augmentar el nombre de consellers dels 10 actuals a 12. Dolsa va posar en relleu que en un dels seus mandats com a cònsol, ja va implementar aquesta mesura per tal de «donar més capacitat de treball» a l’oposició. I és que, pel conseller, la seva tasca a l’oposició «no és gens fàcil», perquè implica que només una persona hagi de participar en totes les comissions i fer el control de les juntes de Govern. Així i tot, la fórmula que proposava Dolsa no implicava necessàriament augmentar la despesa, ja que plantejava repartir la dotació actual entre 12. Encara dins de l’oposició, la consellera de MovemOrdino, Sandra Tudó, va reconèixer que treballar amb un company «seria més àgil», però també va considerar que «Ordino és petit i no cal gastar més». Per això, la seva proposta a la majoria va ser que els enviessin la informació de les juntes de Govern amb més antelació per poder-les treballar millor. Finalment, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, va considerar «contradictòria» la proposta de Dolsa, assegurant que si la seva voluntat és retallar la despesa no tindria sentit augmentar-la per aquí. En qualsevol cas, va mostrar-se obert a analitzar la qüestió.