Progressistes-SDP va ratificar que l’esmena número 2.468 que va presentar el govern francès per modificar l’article 575 del Codi general dels impostos a l’Assemblea Nacional francesa afectarà Andorra. Per això, va propiciar dures crítiques al Govern i, en especial, als ministres d’Economia i Finances, Jordi Gallardo i Eric Jover, per «enganyar als comerciants i a la ciutadania quan diuen que això no ens afecta perquè estan derogant l’acord entre Andorra i la Unió Europea».
I és que l’esmena presentada per França preveu la modificació de l’article 32 de la directiva europea 2008/118/CE així com, l’article 13 de l’acord entre la Unió Europea (UE) i Andorra del 28 de juny de 1990 «pel que fa a les franquícies acordades als viatgers en matèria de tabac manufacturat». Una qüestió que se suma al fet que França, tal com es constata al text presentat a l’assemblea, té un interès en «reforçar la protecció de l’única xarxa autoritzada a comercialitzar tabac a França, els estancs que tenen un contracte de gestió amb l’Estat».
En aquest sentit, Bartumeu va constatar que s’ha de convocar al Comitè Mixt «si hi ha una discordança en l’aplicació de l’acord», ja que és aquest l’organisme competent. «El text és clar i el govern francès té motius més que suficients per estar, en termes diplomàtics, disgustat amb el Govern andorrà» va etzibar el polític en referència a les relacions que ha pogut tenir el Principat amb Turquia. Així va valorar que el país veí ha prioritzat «els interessos de la seva economia, la lluita contra el contraban de tabac i la salut de les persones» i no l’acord que, el juny d’enguany va fer 20 anys que es va signar a Brussel·les.
Des de la formació estimen que a partir del mes de setembre s’apliqui la restricció de poder passar un cartó de tabac. Davant això, els progressistes reconeixen que una de les lectures és també la possibilitat que Espanya pugui plantejar limitacions pel que fa al tràfic d’aquests productes. Bartumeu explicava d’aquesta manera que «si França aplica amb èxit aquesta derogació de la franquícia, no veig com algú li podrà dir a un altre país veí i membre de la Unió Europea que no l’apliqui».
Els grans perjudicats, d’acord amb SDP, seran els comerciants i l’economia del país. «Tenim un Govern d’aficionats i les coses no aniran bé pel comerç en un moment on tots els ingressos compten», deia Bartumeu, qui també criticava que hauria d’haver existit una previsió de la qüestió en tant que les actuacions del president francès i copríncep, d’Emmanuel Macron, «són coherents amb les seves posicions». L’ambaixadora, Jocelyne Caballero, tampoc va negar la possibilitat d’establir aquesta restricció que haurà d’aprovar l’assemblea i el Senat, i que es preveu aprovar en tant que l’esmena és de l’executiu.