Search
Close this search box.
Judith Sáez

Andorra tanca acords fiscals amb els Països Baixos, Bèlgica i Hongria

Alemanya manté el seu desinterés per firmar un conveni amb el país per «insuficient activitat econòmica»

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va anunciar que els primers convenis per a la no doble imposició que Andorra espera tancar, seran aquells amb els Països Baixos, Bèlgica i Hongria. Ho va manifestar ahir, durant la presentació de l’informe anual d’acció exterior 2019 davant els membres de la comissió legislativa de Política Exterior, tot especificant que «les negociacions estan molt avançades» i «enguany s’haurien de concloure». 

Segons va informar Ubach, la negociació d’aquests acords ja s’haurien conclòs actualment, «però ha arribat la Covid-19 i això ens ha alentit». I és que els intercanvis amb Bèlgica i els Països Baixos van iniciar-se fa la vora tres anys, mentre que la darrera reunió amb Hongria va tenir lloc a principis d’aquest any. Concretament, durant el darrer mes de febrer. 

Pel que fa a acords de no doble imposició amb altres països cabdals de la Unió Europea, els escenaris són diversos. En el cas d’Alemanya, la ministra va concretar que «costa» que acceptin «l’obertura de les negociacions» tot i que «fa temps que estem parlant amb ells». La justificació dels germànics, ressaltava la ministra, és que «no teniu una activitat econòmica suficient que ens motivi a poder negociar amb vosaltres», de manera que «en contrapartida», l’Executiu planteja informar-los que «per nosaltres, l’activitat econòmica no hi és i potser no hi serà mai perquè l’economia que generem avui dia és molt petita, però que és important per nosaltres tenir amb països com ells un conveni que, tècnicament, no ha de suposar cap problema amb totes les qüestions de transparència i homologació fiscal».

De fet, Ubach va defensar que el problema no és que Andorra tingui un model no homologable, responent el dubte plantejat pel president de la comissió, Pere López, (PS) sinó que es tracta d’una qüestió «pràctica». Així, posava d’exemple les dificultats per rebre resposta del Regne Unit, en les propostes plantejades, per la situació que viu el país.

En canvi, la negociació amb Itàlia podria començar «molt properament». Ubach destacava que aquesta podria tenir cabuda el pròxim gener, així com que tampoc «hi haurà cap problema» per iniciar-les amb Àustria. Un fet que alhora podria facilitar les converses amb Alemanya. En aquesta línia, la ministra va demanar el suport dels consellers en cas de coincidir amb parlamentaris alemanys. «Ens podeu ajudar amb demanar-los que és important per nosaltres signar un conveni per evitar les imposicions amb Alemanya o d’altres països», va indicar.

Abans dels inicis de les negociacions dels acords, Andorra lliura una presentació de la situació financera i fiscal del país als equips que hauran de negociar l’acord d’imposicions. En alguns casos però, deia que aquests són «petits», per exemple Itàlia, i que és «un treball que necessita temps, molta paciència i tenir contactes regulars amb els nostres interlocutors per poder assolir l’objectiu final», deia. 

Bitllet de tornada per temporers

«Si venen, hauran de tornar cap a casa seva», va apuntar la titular d’Afers Exteriors en relació amb la situació dels treballadors temporers que visitin el Principat durant la temporada d’hivern. El ministeri  encara està estudiant quina serà la quota d’enguany, tot i que Ubach ja va avançar que el més probable és que sigui inferior. Tanmateix, sense concretar si hi haurà un canvi pel que fa als protocols d’acollida d’aquests treballadors, va afirmar que un cop s’acabi de desenvolupar la feina a Andorra, els interessats «hauran de tenir un bitllet de tornada cap al seu país».

Des d’Afers Exteriors van especificar que la gestió dels temporers va ser «complicada» durant la pandèmia, en especial pel tancament de l’espai aeri a l’Argentina. Per això, destacava que s’estudiarà quina és la situació sanitària a la regió Iberoamericana, per una banda, i per l’altra, es determinarà amb els actors econòmics quines són les seves necessitats i demandes.

Sense visat cap a Rússia

Durant aquest últim any també es va assolir que s’elimini el requeriment del visat als andorrans en dos països de l’Àsia. Primerament, a Tailàndia, on ja és efectiu i, aviat, a Rússia. La ministra va concretar que es dipositarà l’instrument al llarg d’aquesta setmana i que entra en vigor d’aquí a uns 60 dies aproximadament. D’aquesta manera, a finals d’any ja estarà en vigor.

En relació amb la mobilitat internacional, Maria Ubach també va recordar que s’està treballant en el desenvolupament dels permisos amb la Unió Europea i d’altres països com Austràlia i Nova Zelanda, amb els quals ja és possible beneficiar-se del visat Work and Holiday. Aquest programa permet la residència dels andorrans als països, així com treballar-hi. També s’estan mantenint contactes amb el Canadà. Actualment Andorra manté relacions diplomàtiques amb 139 països i 97 ambaixadors acreditats. Sobretot, Espanya, França i Portugal.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu