L’Acord d’associació entre Andorra i la UE és una oportunitat pels nostres serveis socials i millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Si es ratifica, permetrà enfortir i reforçar els drets socials sense comprometre la sobirania ni el model social vigent.
Afavorirà la integració de les normatives andorranes amb les de la UE, creant un marc de drets i oportunitats per a les persones amb discapacitat com la millora de l’accessibilitat i la inclusió social, oferint igualtat d’oportunitats en els àmbits educatiu, laboral i social, per aconseguir una societat més inclusiva.
L’acord promourà la cooperació amb organitzacions europees especialitzades en la discapacitat permetent l’intercanvi de bones pràctiques i experiències d’altres països de la UE. Les entitats europees podran ajudar Andorra a dissenyar programes específics del nostre país per millorar la integració social i laboral de les persones amb discapacitat, adaptant-se a les necessitats locals, com programes de formació per a joves amb discapacitat i iniciatives per crear un teixit empresarial inclusiu.
Amb l’Acord amb la UE, Andorra ampliarà la seva xarxa de protecció social, millorant la cobertura i l’eficàcia de les polítiques de benestar. Això reforçarà el sistema de salut pública, les ajudes econòmiques i les pensions, oferint més suport als sectors vulnerables de la població, com els aturats o les persones amb discapacitat.
També facilitarà l’accés a serveis sanitaris i drets socials per als ciutadans andorrans que visquin temporalment o treballin en altres països de la UE, garantint una major mobilitat laboral i social per a la població andorrana i un accés més ràpid i eficaç a les prestacions socials quan sigui necessari.
Ens sentirem més protegits quan accedim a l’assistència sanitària pública d’Europa, sense necessitat dels actuals volants de desplaçament, amb les mateixes condicions que els assegurats del país on ens trobem.
La targeta de discapacitat d’Andorra serà reconeguda en els altres estats membres, cosa que afavorirà les persones amb discapacitat que viatgin o resideixin temporalment a altres països europeus, simplificant la mobilitat dins de la UE i oferint més oportunitats d’integració i accés a recursos socials i de salut. Aquest avantatge serà especialment important per a aquells ciutadans que hagin de rebre tractaments, programes de rehabilitació, serveis d’atenció psicològica o formació adaptada, puguin participar en programes especialitzats a altres països europeus.
A més, es promourà la cooperació entre Andorra i els estats membres de la UE, a través de l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques en polítiques socials, especialment en l’àmbit de la inclusió social, la dependència i la salut mental. Aquesta col·laboració permetrà adaptar les polítiques locals a les nostres necessitats reals, adoptant solucions innovadores i eficients. Això significa grans avenços per a les persones més vulnerables, garantint que les necessitats siguin ateses de manera integral i eficaç.
L’Acord amb Europa obrirà noves vies per a l’intercanvi de coneixement i la millora de les competències dels professionals andorrans de la salut. Els treballadors socials, metges i altres professionals podran beneficiar-se de la formació especialitzada i dels recursos europeus, millorant la seva capacitat d’atendre millor i més eficaçment les demandes, cada vegada més creixents, de la nostra societat.
L’Acord d’associació amb Europa representa l’oportunitat esperada per millorar els serveis socials del Principat, optimitzar els recursos disponibles i establir un marc de col·laboració més fort amb la UE en temes socials i de salut, adaptat als reptes globals del segle XXI, esdevenint un instrument fonamental per al creixement i el benestar de la societat andorrana, fomentant una inclusió social més gran i una cohesió territorial més sòlida. .
Membre de la CPN de Progressistes-SDP