PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’actual temperatura anòmala entra dins les previsions dels meteoròlegs

El gruix de neu, en descens des del 2019, se situa aquest any al voltant dels 25 centímetres

Per Pol Forcada Quevedo

Imatge d’arxiu d’una nevada al centre de la capital.
Imatge d’arxiu d’una nevada al centre de la capital. | Àlex Pont

«L’escenari actual ja el teníem previst i ara ens trobem que aquesta anomalia de temperatures càlides i poques precipitacions s’anirà normalitzant més». Així va explicar el meteoròleg del Servei Meteorològic Nacional, Guillem Martín, la situació que Europa està vivint durant el darrer mes de l’any i la previsió pel que queda d’hivern, que tot just acaba de començar. 

El desembre d’enguany està comptant amb unes temperatures poc habituals. En aquest sentit, el Servei Meteorològic va informar dimarts que l’últim mes del 2022 es tancarà amb unes temperatures al voltant de set graus centígrads més del que sol ser usual. «Les màximes són d’uns 15 graus, quan les comunes per aquesta època de l’any haurien de ser d’uns vuit», va remarcar Martín. A més, «les mínimes haurien de ser de zero i ens trobem que arriben fins als quatre graus», va afegir. En relació amb això, el meteoròleg va matissar que «les temperatures han estat persistentment altes» durant el desembre, excepte alguns casos puntuals com van ser al principi de mes i els dies 11 i 12.

Pel que fa a la previsió de l’anticicló del que resta de setmana i durant l’inici del 2023, Martín va assenyalar que «es mantindrà igual fins aquest diumenge». A partir de llavors, i al llarg de la setmana vinent, «es preveu un descens tímid de les temperatures, tot i que continuaran sent superiors a les habituals». Així mateix, es pronostica que «hi hagi alguna nevada molt feble pels dies 2 i 3 de gener», si bé encara queda revisar i confirmar «com ens afectaran les masses d’aire fred que actualment circulen per l’Atlàntic».

Cal recordar que Andorra mesura amb total regularitat i continuïtat les dades meteorològiques des de l’any 1934, just després de la concessió de FEDA. Tanmateix, «les primeres es remunten a finals del segle XIX amb una estació situada al Pont Pla», va recordar el meteoròleg.

D’altra banda, en relació amb el clima durant la festivitat nadalenca, Martín va destacar que enguany «les màximes van estar al voltant dels 15 graus al fons de vall», mentre que les mínimes «eren pels volts dels zero». Amb això, tot i poder parlar d’un Nadal càlid, no s’ha tractat del que més. De fet, segons va assenyalar el meteoròleg, l’any passat va ser inclús superior. La diferència, doncs, és que el durant la primera quinzena del desembre anterior «va nevar molt». Per tant, «vam afrontar el mes amb un temps molt càlid però amb una quantitat de neu a les muntanyes superior a la d’enguany».

Finalment, l’augment de les temperatures ha incidit directament sobre les nevades que han caigut al Principat. En aquest sentit, el Servei Meteorològic Nacional també va informar que si s’analitza el gruix de neu, es pot observar com aquest desembre és el desè amb menys neu des de l’any 1981. D’aquests 10 anys, «tres ens els trobem entre el 2016, el 2018 i aquest 2022», on el gruix màxim d’aquest darrer és d’uns 25 centímetres. A més, cal destacar que el volum de neu porta en descens continu des del 2019. Tot i això, l’any que va registrar pitjors resultats va ser el 2006, on el gruix amb prou feines va arribar als cinc centímetres.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT