PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra lidera la lluita contra el canvi climàtic a les muntanyes

El Principat reuneix una quinzena de països amb la mateixa problemàtica

Per Pol Forcada Quevedo

Silvia Calvó durant la reunió ministerial, ahir.
Silvia Calvó durant la reunió ministerial, ahir. | Govern d’Andorra

Andorra va organitzar i liderar ahir una reunió ministerial a la ciutat de Xarm El-Xeikh, Egipte, en el marc de la 27a sessió de la Conferència dels Estats Part (COP27). La sessió es va centrar en la temàtica de les muntanyes i el canvi climàtic «per fer sentir la veu i fer molt més visible aquesta problemàtica en l’àmbit de les convencions de les Nacions Unides», va destacar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. En aquest sentit, va assenyalar que «hem enviat una carta dirigida a la propera presidència de la COP28 perquè es tingui en compte aquesta demanda».

La cambra d’ahir va esdevenir la primera que es configura per tractar aquest problema en l’àmbit global, i va servir per compartir la proposta de carta enviada per Andorra. En relació amb això, Calvó va explicar que «hem sigut capaços de reunir una quinzena de països molt diversos, i alguns de molt importants, amb les mateixes preocupacions ». Alguns d’aquests són Àustria, Eslovènia, Itàlia, l’Argentina, el Panamà, Bhutan, el Nepal i Kirguizistan.

Els territoris participants en la sessió van compartir que l’augment de les temperatures té un impacte molt gran en les zones de muntanya, principalment per la desaparició dels glacials, de la biodiversitat i la problemàtica de l’aigua. Per això, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va subratllar la importància de què s’hi adhereixin altres països per, en primer lloc, donar més força a la carta que s’ha enviat a la propera presidència i, en segon lloc, perquè els territoris treballin en mecanismes per alleugerir les emissions, sobretot «de forma transparent». 

A més a més, Calvó va indicar que aquesta acció és la continuació de l’aliança global que es va fer a Aspen el passat mes de setembre, «on vam voler ser molt més actius perquè és l’organització que tracta veritablement la problemàtica de les muntanyes». Per tant, «aquesta iniciativa es prepara en la reunió d’Aspen i es culmina amb aquesta reunió ministerial», va afegir. 

En una línia similar, i amb la mateixa voluntat, el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, va participar en l’esdeveniment paral·lel impulsat pel Mountain Partnership, on va explicar les conclusions extretes durant la trobada ministerial. 

De la mateixa manera, i per tal de donar seguiment a les coalicions a les quals es va adherir Andorra l’any passat, el Govern va recordar que la delegació també va assistir ahir a la trobada ministerial sobre la reducció d’emissions del metà, promoguda pels Estat Units i la Unió Europea, i a la reunió de la Coalició per a la fixació d’un preu del carboni global.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT