PUBLICITAT

Canillo

L’UHA avisa que poden arribar temporers sense lloc on dormir

Pujol no creu que els hotels redueixin el consum energètic un 15% perquè no poden controlar les habitacions

Per Pol Forcada Quevedo

Imatge d’arxiu d’una cua al Servei d’Immigració.
Imatge d’arxiu d’una cua al Servei d’Immigració. | ANA/A.C.

La Unió Hotelera d’Andorra (UHA) va alertar ahir que enguany vindran temporers al país sense lloc on dormir, un problema que ja es va donar l’any passat. «Tenim gent que té feina i no té on allotjar-se, i gent que no té feina ni on passar la nit», un afer que «cada any creix una mica més», va explicar ahir el director de l’UHA, Jordi Pujol. Tot i això, la demanda de llocs de treball va en augment. Tant, que s’han doblat les sol·licituds: «Si abans rebia 100 currículums al dia, ara en rebo 200», va assegurar.

L’objectiu, segons Pujol, és ajudar els treballadors de temporada amb l’habitatge, perquè, si s’aconsegueix, «podrem ser més atractius i més competitius» a escala internacional, però que cal buscar una solució que ara mateix «no existeix». En aquest sentit, la resposta a aquest problema sembla que no passa per apujar els salaris: «No estem oferint la qualitat que el país demana, i per això els salaris no poden ser els que toquen», va admetre el director. 

A més, Pujol va comentar que Andorra s’ha de «posar més en valor» i destacar sobretot «la qualitat per sobre la senzillesa». Una qualitat que, en el cas dels temporers, «vindrà donada per la demanda del turista o el que et marca l’establiment».

Estalvi energètic / D’altra banda, Pujol va explicar que l’estalvi energètic que demana el Govern als hotels és més complicat d’assumir que a la resta d’establiments, principalment perquè «ofereixen un servei 24 hores». En aquest sentit, el director de l’UHA va dubtar que s’assoleixi la reducció del 15%, si bé sí que «es pot fer una bona feina». Tot i això, va puntualitzar que aquest 15% està pensat per al país en general, però «no és el nostre percentatge». Així mateix, Pujol va matissar que les limitacions que marqui l’Executiu es tindran en compte, evidentment, «en les zones comunes», on sí que es durà a terme un seguiment. El conflicte, doncs, rau en què «a les habitacions cada client té el seu termòstat, i paga per un servei», que l’hotel no pot controlar, de manera que l’única forma d’estalviar és demanar als clients «que tinguin una mica de consciència», tal com va assenyalar el director de l’UHA.

L’ocupació de Tots Sants deixa bones sensacions

L’ocupació hotelera del 24 al 30 d’octubre ha estat d’un 57,16%. Una dada més elevada que les anteriors setmanes del mateix mes, quan la mitjana rondava entre el 44 i el 48%, ja que s’ha comptabilitzat una part del pont de Tots Sants. En aquest sentit, la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) va informar que l’ocupació del pont ha estat del 79,09%, una xifra similar a la de l’any passat. Aquesta dada es va donar, principalment, per les reserves d’última hora. «El percentatge d’ocupació va passar del 65 al 79% en tres dies», va explicar el gerent de l’UHA, Jordi Pujol. Així mateix, va assenyalar que «el pont de Tots Sants és el termòmetre abans del de desembre», i que aquestes xifres permeten ser molt optimistes, també per encarar la resta de la temporada d’hivern. «Si hem aconseguit posar ara un 80%, al desembre arribarem al 90», va pronosticar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT