El Govern ha ajornat el tràmit per aconseguir que Andorra sigui declarada Reserva de la Biosfera per part de la Unesco. Així ho han explicat a EL PERIÒDIC fonts de la Comissió Nacional Andorrana per la Unesco (CNAU), que asseguren que la candidatura s’hauria d’haver presentat abans del 30 de setembre i el Principat no hi ha concorregut. Es tracta d’una decisió que s’està comunicant en comptagotes a algunes entitats que, principalment, s’interessen per iniciativa pròpia per l’estat del tràmit o hi estan directament involucrades, malgrat que no se n’ha informat de manera oficial per part del Ministeri de Presidència, Economia i Empresa, que és el quin ha liderat el projecte. De fet, ni tan sols als comuns –o a part d’ells–, se’ls hauria fet saber aquesta decisió des del Govern, així com tampoc a la ciutadania en general.
Un dels motius que haurien empès a l’Executiu a desestimar la candidatura enguany i traslladar-la al 2023 és que no s’hauria assolit un dossier prou complet per adreçar a la Unesco per tal d’optar al distintiu. Una insígnia que, com han remarcat des de l’Executiu, seria inèdita, ja que no hi ha cap país que hagi estat reconegut com a Reserva de la Biosfera. Des de la mateixa CNAU indiquen que van oferir assessorament puntual en algunes qüestions i semblava que aquest document estava força avançat, però finalment, potser s’ha considerat que era insuficient i calia acabar de completar. Per aquest motiu, des de la Comissió no creuen que el Govern hagi decidit desestimar el projecte, el qual valoren de «molt important» i pel qual «ja s’ha fet molta feina».
Aquesta tasca efectuada, pel que fa a l’espectre públic, es va iniciar el setembre del 2020, quan el ministre Jordi Gallardo, que és qui ha liderat aquesta iniciativa, va exposar davant la premsa el projecte. El juny del 2021 es va culminar el concurs de logotips per representar la candidatura entre els estudiants del país, i al desembre d’aquell any, es va celebrar una reunió encapçalada pel mateix Gallardo amb tots els cònsols. Però la comunicació pública més elevada va ser la gira de reunions de poble per totes les parròquies per explicar el projecte a la ciutadania, les quals es van efectuar al llarg de la darrera primavera.
Ara, la Unesco haurà de deliberar entre les propostes que s’han presentat per a les diverses qualificacions que atorga l’ens per tal de presentar un veredicte, procediment que es pot allargar més d’un any. Així mateix, serà al final del primer trimestre del 2023 que es tornarà a engegar el calendari de presentació de les noves candidatures, que requereix diversos passos fins a la data límit del 30 de setembre. No obstant això, cal recordar que aquest procediment coincideix amb un any electoral, i el mateix desenvolupament de la campanya i els comicis, així com el resultat i un possible canvi de lideratge a les carteres, podrien influir novament en la candidatura.