PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Comissió Europea millorarà la informació sobre la negociació

El vicepresident visita el Principat i es reuneix amb l’Executiu, consellers generals i agents econòmics

Per El Periòdic

Un instant de la reunió de treball que van mantenir les delegacions, ahir a les instal·lacions de Radio Andorra.
Un instant de la reunió de treball que van mantenir les delegacions, ahir a les instal·lacions de Radio Andorra. | SFGA / CESTEVE

La Comissió Europea està disposada a millorar la comunicació i la informació sobre les negociacions que s’estan mantenint per aconseguir un acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino. Així ho va anunciar el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefcovic, que ahir va visitar el país i va mantenir trobades amb membres de l’Executiu, de Sindicatura, dels grups parlamentaris i agents econòmics i socials. Šefcovic va destacar, en finalitzar aquest seguit de contactes, que cal «reflexionar conjuntament sobre com millorar la qualitat de la comunicació», i es va mostrar disposat que des de la Comissió Europea hi pugui haver aquesta comunicació amb la ciutadania. Al seu torn, el cap de Govern, Xavier Espot, va reconèixer que malgrat els esforços que s’han fet per informar i comunicar sobre aquestes negociacions és evident que «tot es pot millorar» i va anunciar que dilluns que ve es començarà «una anàlisi en profunditat» per implantar millores en aquesta comunicació.

Espot va posar en relleu que «la gran majoria» dels ciutadans del país se senten europeus, i va destacar que els dubtes sobre l’acord amb la Unió Europea (UE) poden venir més pel «neguit o preocupació pel desconeixement d’algunes coses». En aquest sentit, va afegir que sovint s’imputa una manca de transparència, però «part del desconeixement» ve pel fet que la negociació no ha acabat. Així, va agrair que des de la Comissió Europea s’estigui obert a facilitar informació. Al seu torn, Šefcovic va posar en relleu que és normal que hi hagi «preocupació» i que el que cal és incidir en els avantatges que la UE pot suposar per a Andorra.

El vicepresident de la Comissió Europea va subratllar que la seva visita a Andorra mostra «la importància» que tant la «Unió Europea, com la Comissió Europea, com ell mateix» donen a les negociacions en curs, i va emfasitzar que ara es troben en una «etapa important», amb un full de ruta de negociacions «ambiciós». L’objectiu, va destacar, és «reforçar» les relacions perquè Andorra pugui entrar al mercat interior europeu i va recordar que el full de ruta marca que les negociacions estiguin tancades a finals del 2023. En el mateix sentit es va expressar el cap de Govern, que va manifestar que s’està en un moment «d’acceleració dels tempos i d’esperança, sobretot perquè es van solucionant» les diferents qüestions que es posen sobre la taula sota les «premisses del respecte a l’homogeneïtat del mercat interior europeu, al dret comunitari i a les necessitats i especificitats d’Andorra». Així va recordar el preacord perquè FEDA pugui mantenir el seu monopoli o l’acord sobre el tabac. 

Durant la visita, tal com va destacar Espot, es va parlar de qüestions que estan sobre la taula, com la lliure circulació de persones. Així, va incidir en la «necessitat» que hi hagi un control migratori, i va evocar una vegada més la solució trobada per a Liechtenstein. Pel que fa a les telecomunicacions, va incidir que des del país s’és conscient que cal «un esforç» per la itinerància, on caldrà alinear-se a les polítiques europees. Sobre aquests temes concrets, Šefcovic va valorar que l’Executiu comprengui que cal «solucions acceptables i avantatjoses» tant per al Principat com per a la UE, perquè hi hagi un respecte a la «integritat» del mercat únic i al «mateix temps» es puguin respectar les «especificitats d’Andorra». D’altra banda, el vicepresident de la Comissió Europea va destacar que la visita al país ha estat «molt instructiva». De fet, ha estat la primera d’una autoritat d’aquest rang europeu al país. 

Finalment, durant la roda de premsa oferta als mitjans de comunicació, el vicepresident de la Comissió Europea va defensar que en un moment com l’actual es fa encara més evident la necessitat d’unió i «solidaritat» entre països, i va defensar el treball conjunt que s’està fent per controlar el preu del gas i accelerar la transició energètica. La visita es va tancar un acte amb actors polítics i representants d’entitats de joves, segons va informar l’ANA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT