PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Mesurar el gruix de neu promou l’estalvi d’aigua a les estacions

El diferencial entre el terreny i el mantell nival atorga dades per fer un ús eficient de l’energia

Per Àlex Pont

Un dels investigadors prepara el sistema de mesura a una pista d’esquí abans de les nevades.
Un dels investigadors prepara el sistema de mesura a una pista d’esquí abans de les nevades. | ARI

El fet de conèixer amb la màxima precisió el gruix del mantell nival als dominis esquiables pot conduir a estalvis significatius en l’ús d’aigua, electricitat i gasoil associats a la producció de neu artificial i al manteniment de les pistes. Segons estudis europeus duts a terme a la zona dels Alps, disposar de dades precises del gruix de neu pot suposar estalvis aproximats d’un 15% d’aigua i un 8% d’energia. «És un fet clau per a la sostenibilitat dins d’un context energètic complicat on es preveuen increments de tarifes», van afirmar fonts d’Andorra Recerca + Innovació (ARI).

Es tracta del tercer any consecutiu en què el grup d’experts de l’Eix Muntanya desenvolupa tasques de recerca en l’àmbit de l’esquí per trobar solucions d’estalvi energètic a les estacions. Una de les tècniques que utilitzen consisteix en la instal·lació de receptors a les màquines trepitjaneu per mesurar l’altura absoluta del nivell de neu en superfície. La mesura es realitza de forma contínua i automàticament es calcula el gruix de neu fent el diferencial d’aquesta amb l’altura del model digital del terreny sense neu. De la mateixa manera, els experts van assenyalar que «és fonamental disposar d’un model digital del terreny d’alta precisió i el més actual possible per evitar introduir errors ocasionats pels moviments de terra». Amb la finalitat de representar el terreny sense neu a les estacions d’esquí andorranes s’utilitzen, generalment, les dades LiDAR (Light Detection And Ranging), un programa que combina el treball de camp i el monitoratge aeri per determinar la distància des d’un emissor làser a una superfície dibuixant un núvol de punts 3D de l’escenari amb una elevada velocitat i precisió.

No obstant això, el mes passat, els científics de l’ARI van instal·lar el sistema de mesura a una màquina trepitjaneu equipada per poder circular sense neu. L’emmagatzematge de les mesures d’altura per les zones on circula el vehicle permeten actualitzar el model digital del territori. En aquest sentit, totes les mesures recollides presenten errors inferiors als cinc centímetres. Així, aquest sistema de reconeixement de la superfície terrestre estarà funcionant fins que arribin les primeres nevades de l’hivern, ja que no es pot posar en marxa quan hi ha esquiadors. Igualment, des de l’ARI expliquen que es prioritzarà la recollida de dades dels punts de les pistes on s’hagin detectat canvis en el terreny en els darrers anys.

Pel que fa als principals punts de contribució a la sostenibilitat del funcionament de les estacions d’esquí, els experts en el món de la neu assenyalen que en el procés intervenen, tant factors materials com els recursos humans i la voluntat de les corporacions. Per una banda, la instrucció dels treballadors, així com els cursos de sensibilització i la supervisió dels processos per part dels comandaments és un dels fets clau per a proporcionar un servei de qualitat als turistes que prioritzi el respecte al medi ambient. En segon lloc, els científics asseguren que cal promoure l’adquisició de maquinària d’última generació per al manteniment de les pistes i l’eficiència energètica d’elements essencials com els remuntadors i els canons de neu (principals consumidors de recursos energètics). 

Finalment, l’ARI defensa les investigacions científiques en l’àmbit de l’optimització dels processos i els recursos, tal com duen a terme amb els sistemes de mesura de gruix de neu, per promoure una activitat sostenible, juntament amb una coordinació eficient entre les bases de dades originades per l’Eix Muntanya i els responsables de les estacions. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT