PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern ajudarà les famílies amb dificultats pel cost energètic

El ‘xec calefacció’ no cobrirà el 100% de la factura dels demandants, sinó que «donarà un cop de mà»

Per El Periòdic

Fotografia de la façana de la central de FEDA a Encamp.
Fotografia de la façana de la central de FEDA a Encamp. | A.P

El Govern atorgarà una ajuda en forma de xec calefacció a les famílies amb més dificultats perquè puguin tenir un suport per fer front a les despeses derivades de la calefacció durant l’hivern. El ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va manifestar durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el disseny d’aquest ajut ja està «força avançat» i que el que estan acabant de definir és el llindar a partir del qual les famílies es podran beneficiar de la mesura. El que està clar, va remarcar, és que no estarà indexat al llindar econòmic de cohesió social (LECS) «sinó que serà superior».

Jover va manifestar que aquesta ajuda directa serà una acció que s’afegirà a la que ja va prendre l’Executiu de no aplicar la taxa verda l’any que ve al gasoil de calefacció, i que beneficiarà tots els ciutadans. L’ajuda vol contribuir al benestar d’aquells que puguin tenir més dificultats econòmiques per fer front a una despesa important com la calefacció. Aquest suport serà independent del tipus de sistema que es faci servir i no serà necessari que les famílies aportin els rebuts que justifiquin que han omplert la cisterna de gasoil, la compra de pèl·lets o la factura de la llum, ja que el que es farà serà donar un import als beneficiaris que, tal com va emfasitzar Jover, no serà «del 100%» de l’import del que les famílies puguin gastar en calefacció, però que pretén ser «un cop de mà». El que es vol, no havent de justificar la despesa feta, és que el procés sigui «el més àgil possible».

Pel que fa a la taxa verda sobre el gasoil de calefacció, el titular de Finances va recordar que ja es va preveure una transitòria de sis anys i que el fet que no s’apliqui al llarg del 2023 suposarà que «s’alenteixi» el procés un any més enllà del previst.

Qüestionat novament sobre l’estalvi energètic i les mesures que s’estan pactant amb privats i els comuns, Jover va incidir en el fet que «tot allò que fem en estalvi (energètic) ens ho estalviarem en increment de tarifes», segons va informar l’ANA. Tot i això, en els comptes de l’any que ve de FEDA es contempla un increment del 15% en la factura de la llum, malgrat que el director general de la companyia, Albert Moles, precisés que la xifra final dependrà de l’evolució del darrer trimestre de l’any, tal com va publicar RTVA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT