PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Costa i Padreny participen en una missió d’observació electoral

Els consellers s’han desplaçat fins a Bòsnia i Hercegovina

Per El Periòdic

Roger Padreny i Ferran Costa, en la formació sobre el sistema electoral de Bòsnia i Hercegovina.
Roger Padreny i Ferran Costa, en la formació sobre el sistema electoral de Bòsnia i Hercegovina. | GPS i GPI

El president del Grup Parlamentari Independent, Ferran Costa, i el conseller general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Roger Padreny, van fer un seguiment de les eleccions generals a Bòsnia i Hercegovina com a representants del Consell General a la missió d’observació electoral que hi desenvolupa l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE-PA).

La missió va començar divendres passat amb una jornada de formació, en la qual Costa i Padreny van rebre explicacions sobre el sistema electoral i de partits del país balcànic, així com del funcionament i organització de les eleccions. La complexitat d’aquestes, va explicar Costa, rau en el fet que «s’escullen tres presidents, un per cada ètnia: un president serbi, un de bosnià i un de croat que s’alternaran el càrrec cada vuit mesos». De fet, els tres presidents no es trien a tot el territori, sinó que «dels territoris de la Federació de Bòsnia i Hercegovina en surten els presidents croat i bosnià i de la República Sprska, el president serbi», va detallar el parlamentari Independent. Per la seva banda, Roger Padreny, participa per primer cop en una missió d’observació de l’OSCE-PA. 

El socialdemòcrata va fer equip amb Aleksander Stokkebo (parlamentari de Noruega) i David Stögmüller (parlamentari d’Àustria), i ahir, després d’obrir un col·legi electoral, van ser enviats a la regió de Prozor-Rama, al sud de Sarajevo. Per la seva part, Ferran Costa va fer equip amb Mari Carmen Martínez (parlamentària espanyola) amb qui van assistir a l’obertura d’un col·legi electoral a Sarajevo, on també van finalitzar la jornada, després d’observar el desenvolupament dels comicis a Han Pijesak.

En els diferents col·legis electorals que van visitar, van haver de comprovar com s’estan desenvolupant les votacions i omplir un formulari responent preguntes relatives a l’horari d’obertura del col·legi, possibles incidències, si es respecta el vot secret, etcètera.

Segons van posar en relleu, aquesta és una de les tasques més rellevants que porta a terme l’OSCE-PA que promou el diàleg entre els parlamentaris dels països que en formen part per tal de garantir la seguretat, l’estabilitat i la pau dels estats membres. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT