PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La musicoteràpia com a medicina pels pacients de cures intensives

Els professionals sanitaris afirmen que es tracta d’una activitat per millorar el seu estat emocional

Per Àlex Pont

Uns instants abans de començar l’acte de musicoteràpia pels pacients de l’UCI a la planta -3 de l’hospital.
Uns instants abans de començar l’acte de musicoteràpia pels pacients de l’UCI a la planta -3 de l’hospital. | À.Pont

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) inicia les sessions de musicoteràpia pels interns de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell amb l’objectiu de millorar l’estat emocional dels pacients. En aquest sentit, la promotora del procés d’humanització de l’UCI, Elisabteh Valls, va declarar que aquestes sessions estan enfocades a aquelles persones que pateixen ansietat i fatiga després d’experimentar estades perllongades amb els tractaments.

Tot va començar a principis d’any amb la inauguració de les sortides terapèutiques a la terrassa de la planta -3 de l’hospital amb la finalitat de dissuadir els pacients del seu internament a les cambres de l’UCI, juntament amb la companyia dels familiars. Segons va indicar Valls, «es tracta d’una teràpia enfocada a alleugerir els nivells d’angoixa, l’estrès i, finalment, el dolor». En aquest sentit, els professionals de la sanitat recomanen aquest tipus de pràctiques que promouen el benestar emocional dels pacients i alhora contribueixen a reduir les dosis de medicació.

Pel que fa a l’acte de presentació d’ahir, un total de dos pacients van accedir a sortir a la terrassa de la planta -3 per presenciar l’actuació en directe de la cantant Ishtar Ruiz i el guitarrista de K.R.E.M.M., Roger Rossell, els quals van interpretar al llarg de 30 minuts un seguit d’èxits del rock internacional, passant per Every breath you take, dels britànics The Police, i el famós Zombie de The Cranberries. Els altres pacients que es trobaven a l’UCI no van poder acudir a l’exterior per raons sanitàries, tot i que, posteriorment a l’actuació a l’aire lliure, els artistes es van traslladar a l’interior de l’hospital per reproduir de nou les cançons per a aquells que no van sortir.

Al seu torn, el cap del servei de l’UCI, Mario Alfaro, va assenyalar que la importància d’aquests actes recau en la millora de la rehabilitació d’aquells pacients que porten un període llarg de temps a una habitació. «Els convalescents que passen per la síndrome post UCI, propi de la recuperació d’una malaltia, són els més indicats per tirar endavant aquestes iniciatives». Finalment, va recalcar que aquesta mesura es vol extrapolar a totes les plantes de l’hospital i també «s’està treballant en la millora dels espais i l’aspecte de les sales a nivell visual pels pacients i les famílies». 

El sistema hospitalari, en condicions òptimes

Els sanitaris asseveren que es troben cansats a nivell físic després dels embats del coronavirus. Malgrat això, la baixada de la casuística i la relaxació de la pressió hospitalària «ens ha ajudat a agafar aire de nou i poder centrar-nos en activitats complementàries pels pacients que ens donen motivació», va indicar Valls. D’altra banda, el cap de l’UCI va augurar que, «tot i no disposar d’una bola de cristall, no crec que la covid ens torni a envestir de la mateixa manera». De fet, va recordar que, en el moment en què Andorra va arribar al pic màxim de contagis, es van habilitar 10 llits extra convertibles en unitats UCI per pal·liar la pressió. Aquesta ampliació assistencial de la unitat de crítics, va venir acompanyada de la formació i la instrucció del personal sanitari per tal d’estendre «el coneixement sobre aquests tractaments», va indicar Alfaro. De totes maneres, els facultatius es mostren segurs i confiats sobre la capacitat del Nostra Senyora de Meritxell d’assimilar la demanda assistencial. «Estem ben dimensionats i la connexió amb Barcelona (Sant Pau) funciona correctament», va cloure.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT