PUBLICITAT

Canillo

Una base de dades dels comuns afinarà el seguiment de la gent gran

Les corporacions es posen d’acord per ratificar l’ampliació de funcions del personal del Servei de Circulació

Per Àlex Pont

Un instant de la reunió de cònsols al Comú de Canillo, ahir.
Un instant de la reunió de cònsols al Comú de Canillo, ahir. | Comú de Canillo

La reunió de cònsols que es va produir ahir a la sala del consell del Comú de Canillo va acordar, coordinadament amb el Ministeri d’Afers Socials, l’accés de les corporacions a una base de dades parroquial amb la finalitat d’afinar la tutela i el seguiment de la gent gran i les persones dependents. Es tracta d’una ampliació de les competències dels comuns en matèria de treball social amb la finalitat d’establir una diferenciació clara dels casos, una localització exacta de les persones que necessiten aquesta mena de subsidis i disposar de les característiques extretes de les enquestes de població. Així ho va indicar el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, que va exposar que «després d’una reunió amb els titulars de Salut i Afers Socials hem arribat a la conclusió que cal establir una xarxa efectiva entre les administracions per facilitar l’ajuda a les persones que ho necessiten».

Pel que fa a l’abast de la nova mesura, els comuns tan sols podran accedir a les dades personals de les persones censades en la parròquia que gestionen i podran disposar dels diferents perfils amb dificultats a nivell cognitiu i psicomotriu. «Podrem dur a terme una comparació efectiva dels casos i un monitoratge dels canvis d’estat dels subjectes per avaluar la seva evolució i actuar en conseqüència», va afegir Camp. De fet, els representants de les corporacions van afirmar que la posada en marxa d’aquest procediment es durà a terme «imminentment», ja que la base de dades «es troba en una fase avançada; i és que els comuns ja hem fet molta feina amb el traspàs d’informació del cens», segons va assegurar Camp. Així, aquesta tècnica de seguiment vol esdevenir un element homogeneïtzador a totes les parròquies en què també es faci efectiva l’entrada dels nouvinguts i les baixes per defunció.

Un altre dels punts destacats de la reunió va ser la ratificació de les noves funcions del personal laboral del Servei de Circulació en matèria de prevenció i tasques de seguretat dirigides als ciutadans i el benestar públic. Tal com va assegurar la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, «es tracta de fer el pas d’enviar el text al Consell General per fer efectiva la recollida al reglament de les noves tasques que ja estan duent a terme a dia d’avui els urbans». En aquest sentit, els cossos especials de circulació no rebran cap potestat relacionada amb elements coercitius ni amb les competències d’efectuar detencions perquè «aquesta tasca pertoca als agents del Cos de Policia», va indicar Mas.

De la mateixa manera, els cònsols van acordar reforçar les lleis de transparència dels comuns amb la finalitat de fer més accessible la informació pública als ciutadans de les parròquies i treballar a favor de la proximitat de la casa comuna amb la població. Seguint la mateixa línia, els cònsols van aprovar diferents reglaments de bona praxi i de conductes de bona governança, les quals es van dedicar a posar en comú entre les diferents corporacions. En aquest sentit, el cònsol de Canillo va destacar que el desplegament d’aquestes noves ordenances es duran a terme a finals d’any i «es preveu una nova revisió de les lleis existents i una entrada en vigor de nou reglament de cara el juny de l’any que ve».

Amb relació al tancament de comptes del Carnet Jove, Camp va assegurar que no hi ha hagut gaire variació i el resultat ha estat «lleugerament positiu, amb una quantitat d’ingressos una mica superior a les despeses». Seguint la mateixa direcció, les corporacions van acordar continuar amb la potenciació de l’aplicació mòbil amb la finalitat d’incentivar l’activitat juvenil i l’accessibilitat del col·lectiu a la cultura, l’oci, els estudis i l’esport, mitjançant mesures com campanyes de captació i fidelització a tots els comuns així com a les seves pàgines web.

D’altra banda, la trobada de cònsols també va comptar amb la presència de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, la qual va intervenir en la reunió per abordar l’estat del procés de la candidatura d’Andorra a esdevenir Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, per la conformació històrica del Coprincipat i la cultura andorrana. En aquest sentit, Camp va asseverar que el text oficial es troba en ple procés de redacció i que «la titular de Cultura ha vingut a demanar el suport de les set corporacions juntament amb l’ajuntament de la Seu d’Urgell i el consistori de Foix», ja que la promoció de la candidatura «forma part de la idiosincràsia dels territoris que comprenen els Pirineus». Finalment, els comuns van reafirmar la seva implicació en l’àmbit de la difusió i la promoció d’activitats per incentivar l’adhesió a la candidatura. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT