PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra registra els màxims històrics del preu del carburant

El Principat se situa entre els 40 països amb les tarifes més altes de gasolina durant el mes de juny

Per Àlex Pont

Imatge d’arxiu del sortidor d’una benAzinera del Principat.
Imatge d’arxiu del sortidor d’una benAzinera del Principat. | Arxiu ANA

«El preu de tots els carburants ha arribat a uns números que no s’havien registrat mai a la història del Principat». Així ho va afirmar el president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburant d’Andorra (Asidca), David Porqueres, després d’indicar que Andorra es troba en la 36a posició dels països amb les tarifes més altes del mercat. Seguint la mateixa línia, Porqueres va asseverar que durant el 2012 es va arribar a un màxim d’1,4 euros el litre de gasolina, mentre que durant els darrers dies s’ha arribat a 1,84. «La xifra de fa 10 anys es va poder pal·liar perquè el preu del barril de brent estava alt, però el valor del dòlar era baix i la nostra moneda ens feia un favor», va afegir.

Al seu torn, el president de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU), Lluís Ferreira, va assenyalar que «tan sols es pot revertir aquesta situació límit per als ciutadans jugant amb les taxes per tal de retenir l’augment desmesurat». I és que l’alça dels preus del carburant ha fet incrementar la recaptació de l’Estat, el qual hauria ingressat al voltant de tres milions d’euros extra mitjançant el recapte de la taxa verda i l’IGI, que han crescut conseqüentment. En aquest sentit, Ferreira va indicar que «es constata que el Govern es va riure de nosaltres amb la recollida de firmes a favor de posposar la taxa verda».

Pel que fa a les previsions, el president de l’Asidca va asseverar que «fa temps que ens movem en un escenari d’incertesa en què no es pot posar la vista més enllà d’un dia a causa de la inflació i els conflictes geopolítics». De la mateixa manera, va afegir que el gasoil tampoc mai havia arribat a aquests preus, els quals han registrat durant el juny, un pic d’1,74 euros el litre. Seguint la mateixa direcció que el president de l’ACU, Porqueres va recalcar que «no ens van fer cas durant la recollida de firmes més multitudinària d’Andorra». Finalment, va indicar que l’alta volatilitat de les tarifes pot fer baixar el preu «en dos dies» en el moment que s’anunciï un acord per la crisi d’Ucraïna. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT