PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra Telecom preveu que el 5G arribi al 99% del país a finals d’any

Tot i l’adaptació dels terminals Samsung, el servei no funcionarà a ple rendiment fins als voltants del 2025

Per Àlex Pont

Imatge d’arxiu de les dependències d’Andorra Telecom.
Imatge d’arxiu de les dependències d’Andorra Telecom. | Arxiu ANA

Andorra Telecom preveu que els serveis de comunicacions 5G arribin a una penetració del 99% del total de la població cap a finals d’any. Així ho va afirmar el portaveu de la companyia, Carles Casadevall, després d’anunciar en una nota de premsa que els terminals Samsung ja disposen d’aquest servei al Principat. Entrant al detall de les noves millores de telecomunicacions, l’objectiu gira al voltant «d’arribar als nuclis de població allunyats, les carreteres  i les viles més petites d’Andorra de manera progressiva per tal de no privar a ningú l’accés a la rapidesa en la connectivitat».

Així, les persones que tenen dispositius de la marca coreana Samsung amb una connexió 4G, hauran de dur a terme una actualització del software per tal d’aconseguir el servei 5G. Al voltant de 14.500 mòbils són compatibles a dia d’avui amb aquesta tecnologia, «la qual cosa demostra que la xifra s’ha doblat en el transcurs de tres mesos, ja que al mes de març hi havia 7.000 i escaig i, ara fa exactament dos anys, tan sols 107 dispositius eren 5G», va assenyalar Casadevall. Es tracta d’una dada que va sorprendre positivament a la companyia de telecomunicacions, i és que s’esperava arribar a aquests números al començament del 2023. D’aquesta manera, actualment, el 14,4% dels terminals al Principat tenen incorporats els serveis 5G i la previsió és que la xifra no pari d’incrementar.

Tot i l’adaptació dels terminals Samsung, els quals gaudeixen d’una extensa distribució al llarg del país, el nou servei de connexió no funcionarà a ple rendiment fins als voltants del 2025. Segons va asseverar el portaveu d’Andorra Telecom, la tecnologia ha sortit al mercat «amb devolució», la qual cosa significa que «s’està duent a terme mitjançant les mateixes antenes del 4G i, per tant, el nucli de la xarxa no es preveu que es transformi totalment al 5G fins d’aquí a tres anys aproximadament». A partir de llavors, els usuaris podran gaudir de tota la potència del nucli de la xarxa actualitzada a nivell nacional. En aquest sentit, Casadevall va destacar que els petits Estats com Andorra tenen més facilitats per implementar canvis d’aquesta mena perquè «tan sols hi ha una operadora» i, per tant, «les decisions de l’empresa incideixen directament a tants usuaris com població té el país», i «per l’adaptabilitat que provoca la quantitat reduïda de ciutadans».

Pel que fa als avantatges d’aquesta tecnologia, segons les declaracions del portaveu de la companyia, el 5G permet dur a terme una connexió als serveis d’internet mitjançant una velocitat similar al procediment de la fibra òptica i «gira al voltant d’1 GB/s». Aquest fet, «esdevindrà una de les millores més palpables en el sentit que la velocitat de càrrega i descàrrega de continguts, encara que pesin, serà molt més eficient i optimitzada». En segon terme, el 5G farà que s’origini una baixada de latència, la qual cosa significa que «s’eliminaran pràcticament els retards a les connexions i es registrarà, com a màxim, una demora de cinc mil·lisegons». Darrerament, el tercer avantatge més destacat, segons la companyia, serà l’aprofitament al màxim de l’espectre. Així, una quantitat molt elevada de dispositius es podrà connectar a una mateixa antena sense experimentar una baixada en el rendiment dels mòbils, ja que «es multiplica per 10 la quantitat de terminals que podrà suportar un receptor si es compara amb les capacitats de la tecnologia 4G».

Fent referència a les característiques de la infraestructura andorrana per tal de suportar la transmissió de dades  a alta velocitat, Casadevall va afirmar que el Principat té una capacitat suficient per adaptar-se a la tendència creixent del tràfic. També va recalcar que les antenes fa anys que funcionen amb fibra òptica i que, de fet, «Andorra és un referent dels petits Estats d’Europa en la implementació de nova tecnologia», ja que en una reunió que va dur a terme la delegació d’Andorra Telecom amb diversos representants de Mònaco i altres països petits, «encara estaven discutint de quina manera difondrien la fibra òptica, mentre que nosaltres la vam  desplegar el 2015».

Finalment, va assenyalar que l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) no tindrà cap efecte, ni a favor, ni en detriment de les activitats de la companyia, perquè «el fet de no pertànyer a la UE mai ens ha privat d’adquirir l’última tecnologia, ni facilitar als ciutadans els serveis de telecomunicacions de manera actualitzada». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT