PUBLICITAT

Andorra la Vella

La UETA girarà al voltant de la pandèmia i la guerra d’Ucraïna

Aquesta 38a edició recupera la distribució de les sessions al llarg del setembre

Per Anna Casanova

Ester Vilarrubla i Josep Areny a la presentació de la 38a edició de la UETA.
Ester Vilarrubla i Josep Areny a la presentació de la 38a edició de la UETA. | SFGA/JAViladot

La 38a edició de la Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra (UETA) se centrarà en la covid i la guerra a Ucraïna sota el títol Un món en estat d’emergència: transformacions i innovacions. En concret, l’espai de reflexió es dividirà en dues parts. La primera tractarà el context geopolític, l’estratègia global, i els drets humans; i la segona, abordarà la perspectiva econòmica i l’ajuda humanitària. 

L’esdeveniment se celebrarà el 12, 13, 19 i 20 de setembre, seguint el nou format del darrer programa i distribuint les conferències al llarg de tot el mes. En aquesta línia, hi haurà quatre sessions presencials, i la inauguració anirà a càrrec del cap de Govern, Xavier Espot. Seguidament, el catedràtic emèrit de ciència política i de l’administració de la Universitat de Barcelona, Pere Vilanova, realitzarà la primera ponència, Fragments de conflictes en un món de canvi, en què discutirà sobre els esdeveniments recents en l’àmplia trama de conflictes i crisis humanitàries agreujades per la pandèmia, que configuren un món que qualifica de «fragmentat i desordenat». Vilanova, a més, serà el moderador de la resta de debats. Per la seva banda, la sessió del 13 de setembre perllongarà aquesta reflexió amb la conferència Quins valors defensa la UE? La universalitat dels drets humans i la garantia de l’Estat de dret a la llum de la guerra a Ucraïna, a compte del catedràtic de dret i filosofia política, Javier de Lucas, qui proposa una reflexió sobre els reptes que afronta la UE en les seves polítiques i el context actual a l’hora d’aplicar els drets humans i la legalitat internacional. Pel que fa al dia 19, s’analitzarà la conjuntura actual des d’una perspectiva econòmica amb la conferència Quin món després de la guerra d’Ucraïna?, presentada per l’economista i sotsdirectora de l’Institut de Relacions Internacionals i Estratègiques, Sylvie Matelly. La convidada abordarà els dilemes que afronta el món aquests darrers decennis com per exemple la crisi del 2008, el Brexit o les repercussions del canvi climàtic. Per tancar el cicle, el dia 20 es durà a terme una reflexió sobre el cost humà des d’una dinàmica global amb la conferència Guerres, epidèmies, ús i mal ús de l’acció humanitària, a càrrec del director d’estudis de la Fundació Metges sense Fronteres, Rony Brauman, el qual es basarà en els seus 50 anys d’experiència en el context de guerres i epidèmies. Les conferències seran gratuïtes i obertes a tothom, i la inscripció prèvia és voluntària. Com que les sessions es realitzaran en diverses llengües, hi haurà un servei d’interpretació simultània al català.

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va explicar que la UETA vol ser «un espai de reflexió aprofundida amb ponents que ens donin elements de comprensió des de diferents perspectives». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT