PUBLICITAT

Andorra la Vella

El 70% de les empreses que reben ajudes incrementen la facturació

Les subvencions d’Andorra Business d’enguany se centren a facilitar la internacionalització de les companyies

Per Àlex Pont

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i la directora d’Andorra Business, Judit Hidalgo, durant la presentació.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i la directora d’Andorra Business, Judit Hidalgo, durant la presentació. | SFGA / CESTEVE

El 70% de les empreses que han rebut recursos del programa de subvencions d’Andorra Business manifesten que han augmentat la seva facturació. Així ho va afirmar la directora d’Andorra Business, Judit Hidalgo, durant la presentació dels ajuts del pla de promoció econòmica d’enguany, el qual, com a novetat, es dividirà en dues convocatòries per a aquelles companyies que vulguin optar a la subvenció. La primera es mantindrà operativa fins a l’11 de juliol i la segona convocatòria tindrà lloc des del 26 d’octubre fins al 21 de novembre amb la finalitat de donar resposta a «aquells projectes que veuen la llum i pretenen engegar durant el segon semestre de l’any», tal com va indicar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

Enguany, Andorra Business celebra la cinquena edició de convocatòries amb la finalitat de promoure la internacionalització d’aquelles petites i mitjanes empreses que vulguin obrir-se al mercat mundial. Entrant al detall del programa, aquest any està dotat novament amb 190.000 euros i l’import màxim que podrà percebre cada negoci és de 6.000 euros (1.000 euros més que la darrera edició). «El programa té per objectiu donar suport a la transformació de l’empresa andorrana que vulgui fer el salt cap a una iniciativa de valor afegit, innovadora i competitiva, ben posicionada per fer front als reptes i aprofitar les oportunitats del mercat internacional», va afegir Gallardo. D’aquesta manera, es deixa a banda l’objectiu de desenvolupar la digitalització de les companyies, ja que aquest aspecte prendrà impuls amb el Pla de Desenvolupament del Consell d’Europa amb un pressupost aproximat de vuit milions d’euros.

Pel que fa al funcionament de la convocatòria, el 85% de les subvencions van dirigides a aquelles empreses que registren una facturació inferior als 350.000 euros, mentre que el 15% restant s’atorga a les societats mitjanes que tenen uns ingressos de fins a dos milions d’euros, la qual cosa suposa un increment de  500.000 euros del topall del volum de negoci de les passades edicions del programa d’ajudes, que posava el límit en 1,5 milions.

Seguint la mateixa línia, el programa permetrà a les empreses finançar fins a un 80% de les despeses dels serveis d’assessorament que contractin per desenvolupar els àmbits d’internacionalització i innovació d’aquestes, encara que la subvenció no es liquidarà per part d’Andorra Business fins que el servei s’hagi dut a terme i, paral·lelament, es durà a terme un seguiment de l’evolució econòmica de tots els beneficiaris. En aquest sentit, les accions subvencionables giren al voltant d’estudis especialitzats sobre noves línies de negoci amb projecció mundial, el disseny i el muntatge dels estands empresarials a les fires i les reunions internacionals, i la contractació d’aquests espais. A més a més, també formarà part d’aquest programa el finançament de la recerca de recursos humans especialitzats en el sector de cada empresa i les activitats de formació i capacitació del personal propi en aspectes d’innovació i internacionalització, entre altres.

Finalment, el ministre d’Economia i Empresa va resumir les dades del programa de subvencions del 2018 fins al 2021. Així, Andorra Business ha atès un total de 360 sol·licituds provinents de petites i mitjanes empreses, entre les quals es van atorgar 243 ajudes a 207 societats per un import global de 820.000 euros. El 68% d’aquest finançament ha estat dirigit a companyies amb una facturació inferior a 150.000 euros, la qual cosa «es tracta d’una molt bona dada que demostra l’incentiu d’aquesta iniciativa envers el desenvolupament dels negocis petits». Al seu torn, Hidalgo va indicar que «alguns dels beneficiaris de les subvencions han hagut de tancar el seu negoci; tanmateix, són una minoria i, això, forma part de la normalitat de la dinàmica del mercat». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT