PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els bancs bloquegen comptes russos de més de 100.000 euros

Finances amplia l’abast de les sancions internacionals amb 65 persones físiques i 18 jurídiques més

Per Albert Belis

L’interior d’una entitat bancària del país.
L’interior d’una entitat bancària del país. | EL PERIÒDIC

En el marc de les sancions econòmiques internacionals a Rússia i Bielorússia pel conflicte a Ucraïna, però en aquest cas més menors, els bancs andorrans estan bloquejant comptes corrents de ciutadans russos que viuen a Rússia o a qualsevol altre país i que tenen dipòsits a Andorra que superen els 100.000 euros, segons va revelar ahir el ministre Portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. A més, el ministre va explicar que en alguns casos se supera aquesta quantitat perquè determinats productes financers vencen i el rendiment que han obtingut provoca la superació d’aquesta xifra.

Pel que fa a les sancions més importants, de moment cap no s’ha fet efectiva a Andorra. Tot i això, a proposta del Ministeri de Finances, el Govern va aprovar ahir un nou decret de sancions internacionals motivat per la invasió de Rússia a Ucraïna, que amplia l’abast del decret aprovat el 25 de març d’enguany, del decret de modificació del 13 d’abril i del darrer decret de modificació del 4 de maig.

En aquesta norma s’aplicaven una sèrie de bloquejos d’actius a persones que apareixien a les llistes promogudes per la Unió Europea (UE) en el marc d’aquest conflicte. Recentment, la UE, en el reglament d’execució del Consell del 3 de juny, ha afegit noves persones físiques i jurídiques que fan l’objecte de restriccions. 

Així doncs, amb la voluntat per part del Govern de «continuar alineant» les sancions adoptades per la Unió Europea, el Ministeri de Finances va aprovar ahir la modificació del decret i va afegir 65 persones físiques i 18 persones jurídiques. D’aquesta manera, es dona cobertura legal a l’aplicació de sancions tant a particulars com a empreses per tal que es puguin bloquejar els seus comptes o per impedir que tinguin operativa amb entitats financeres del país.

Segons va explicar Jover, la llista de sancionables russos s’eleva fins a 1.160 persones físiques i 101 persones jurídiques, mentre que les de Bielorússia són 183 físiques i 23 jurídiques. D’aquesta manera, afirma el Govern, «es referma la voluntat d’Andorra de voler influir en la fi de l’agressió bèl·lica feta per la Federació Russa, amb la complicitat de Bielorússia, a Ucraïna».

Per un altre costat, la xifra de refugiats ucraïnesos es manté una setmana més en 284 persones, tot i que es preveu que en les properes setmanes alguns puguin abandonar el Principat i tornar al seu país.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT