PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El deute per càpita creix fins als 16.000 euros

En total, l’Estat deu l’equivalent al 42,4% del Producte Interior Brut

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu de la seu administrativa del Govern.
Imatge d’arxiu de la seu administrativa del Govern. | Maricel Blanch

El deute per persona a Andorra s’ha enfilat fins als 16.030 euros, la xifra més alta mai registrada abans. Aquest increment històric en només dos anys i escaig es pot atribuir principalment a la crisi de la pandèmia propiciada pel coronavirus i a les mesures que ha aprovat Govern per pal·liar els efectes de salut i econòmics que la covid ha tingut sobre la població i les empreses.

En aquest sentit, el paquet d’ajudes públiques ha fet inflar el deute per persona en més de 3.000 euros respecte al 2019, quan la xifra era de 12.870 euros per càpita. Cal destacar que en tota la dècada anterior, entre el 2010 i el 2019, l’increment va ser de poc més de 1.000 euros per habitant. Aquesta dada posa de manifest l’impacte que en els últims dos anys han tingut sobre el deute públic les polítiques d’ajudes governamentals a les companyies i a la ciutadania, afegit a l’encariment del preu de les matèries primeres provocat per la inflació mundial i la crisi humanitària per la invasió russa d’Ucraïna.

 En total, l’Estat deu 1.286 milions, l’equivalent al 42,4% del Producte Interior Brut (PIB). Així ho va assegurar la setmana passada el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, durant la cloenda del 20è Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA).

Finalment, convé recordar que el paquet de mesures que va anunciar el cap de Govern, Xavier Espot, durant la sessió ordinària del Consell General del 21 d’abril, consisteix en l’increment salarial del 3,3% per a tos aquells treballadors que percebin menys de 27.130 euros anuals, la qual cosa correspon a l’augment de l’Índex de Preus al Consum (IPC) i que afectarà, aproximadament, a unes 24.500 persones i l’establiment del servei de transport públic gratuït a partir de l’1 de juliol, entre altres mesures. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT