PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Dolsa defensa un nou model de construcció sostenible a Ordino

El conseller de l’oposició adverteix sobre l’impacte d’un imminent ‘macroprojecte’

Per Àlex Pont

El conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, durant la sessió de Consell de Comú d’Ordino.
El conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, durant la sessió de Consell de Comú d’Ordino. | À.P.

El conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, defensa la creació d’un nou model de construcció sostenible a Ordino amb la finalitat de preservar la riquesa paisatgística i cultural de la parròquia sense arribar a paralitzar en sec les edificacions. En aquest sentit, Dolsa va proclamar que «cal trobar una fórmula entre tots els representants del comú que se situï en un terme mitjà entre un creixement descontrolat, com el que existeix a dia d’avui, i una aturada total».

Aquesta proposta va rebre un ampli suport, tant per part dels integrants de la corporació, com per part de la consellera de MovemOrdino, Sandra Tudó. Així, el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va declarar que «estic totalment d’acord amb aquesta apreciació sobre una nova proposta que permeti créixer la parròquia sense ensorrar els seus fonaments». Al seu torn, Tudó va indicar que «és impossible parar el sector de la construcció, però cal deixar de banda alguns interessos personals, cercar una solució consensuada, i potenciar els aspectes culturals de la parròquia».

Durant la sessió de comú, es van repassar i votar els comptes anuals del 2021, en què es va registrar un superàvit de 435.857,74 euros, amb uns ingressos de 12.533.275,95 euros i unes despeses de 12.097.418,21 euros. Paral·lelament, la sessió va destacar per les apreciacions del conseller de X’Ordino, en què va reflexionar sobre la gran dependència de la corporació envers els ingressos que proporcionen els impostos de les activitats de la construcció. En aquest sentit, Dolsa va recalcar que «els ingressos que provenen d’aquesta branca representen al voltant d’un 10% del total i la resta són impostos i transferències del Govern», per la qual cosa «cal trobar nous projectes i activitats que, respectant l’essència d’Ordino, ens permetin substituir una part d’aquest volum d’entrades».

Malgrat la voluntat general del comú sobre la recerca d’una solució conjunta a la problemàtica de les edificacions, el conseller de X’Ordino va advertir sobre l’impacte que causaria la materialització d’un «macroprojecte» que, actualment, es troba en confecció. Així, va assenyalar que «cal que ens reunim tots per frenar aquest tipus de projectes que esdevindrien un desastre per la parròquia», ja que, segons Dolsa, «l’entrada d’Ordino es convertiria en un túnel d’edificis i estic convençut que el 90% dels residents estarien en contra d’aquesta iniciativa». 

Al seu torn, Mortés va afirmar que ja s’ha dut a terme un estudi sobre els recursos hídrics, però encara «restem a l’espera de l’informe de creixement urbanístic per valorar els nous projectes, el qual estarà enllestit d’aquí a un mes aproximadament». En aquest sentit, el cònsol major va recordar que aquesta gran iniciativa ve del mandat anterior, tanmateix, «encara no s’ha dut a terme cap acció, ja que cal estudiar uns plànols que propiciarien un augment considerable de la població a Ordino». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT