PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ros diu que el Govern i Madrid no s’han reunit per l’ajut al retornat

Tot i això, els organismes diplomàtics valoren «positivament» la proposta del cap de Govern

Per Àlex Pont

Imatge d’arxiu de la façana de l’ambaixada espanyola a Andorra.
Imatge d’arxiu de la façana de l’ambaixada espanyola a Andorra. | Arxiu ANA

L’ambaixada d’Espanya a Andorra afirma que no els consta cap reunió dels representants del govern espanyol amb l’Executiu amb relació a un nou ajut dels residents que es queden sense feina al Principat i decideixen tornar al seu lloc natal. Aquesta mesura la va fer pública el cap de Govern, Xavier Espot, durant  comissió d’Exteriors del Consell General per actualitzar l’estat de les negociacions de l’acord d’associació amb Europa i que, segons ell mateix, es trobava en fase de reunions bilaterals per veure la llum abans de l’estiu. 

No obstant això, l’ambaixador d’Espanya, Àngel Ros, va afirmar que, tan bon punt es va assabentar de les declaracions del cap de Govern, es va encarregar de trametre tota la informació als serveis governamentals de Madrid, però va assenyalar que, de moment, «no em consta que s’hagi dut a terme cap reunió bilateral entre representants d’ambdós països per tractar l’afer dels ajuts». De fet, va indicar que, tot i no tractar-se d’una assegurança retributiva com les que s’apliquen als altres països de la Unió Europea, «en tot cas, la valoració d’aquesta proposta és positiva, ja que és un nou apropament per a la col·laboració entre els dos països en matèria d’ajuts públics». Tot i això, va afegir que es tracta d’una directriu que neix de l’acord d’associació per establir l’encaix del Principat a Europa i, sobretot, amb els països veïns, per tant, «és una feina que més aviat pertany a l’equip negociador de la UE».

D’altra banda, el Consell de Residents Espanyols (CRE) es va pronunciar a favor de la proposició del cap de Govern en el marc de les mesures de l’acord d’associació. En aquest sentit, el president de l’organisme, Gerardo Vizmanos, va assenyalar que «si, a partir de les negociacions, les ajudes es poden complementar amb les singularitats andorranes, es tractarà d’un avançament molt important per a la qualitat de vida dels residents espanyols que retornen a casa per raons laborals». A més a més, el CRE es va presentar com un element clau per a tirar endavant aquest projecte de subsidi a l’hora de difondre les bases i la informació general per a tots els espanyols residents al Principat.

Ajudes poc esclaridores

Entrant al detall de la situació de l’actual ajuda al retornat espanyol, Vizmanos va assegurar que es tracta d’un procediment que cal ser actualitzat i, en aquest cas, «la negociació de l’acord amb la UE pot ser una bona oportunitat per a donar-li un  nou plantejament». 

Així, el president del CRE va mostrar el seu desacord en alguns aspectes del sistema d’ajuda al retornat del govern espanyol. Primerament,  va destacar que la quantitat del subsidi es troba per sota del «mínim necessari per fer front a la realitat actual», ja que gira al voltant dels 500 euros i s’eixampla fins a un màxim de sis mesos. També va destacar que per dur a terme el procediment complet, «s’han de realitzar molts tràmits amb relació a la vida laboral i un seguit d’altes i baixes en què poden passar diverses setmanes fins a percebre la primera ajuda». Finalment, va proposar la creació d’una nova pàgina web per facilitar l’accessibilitat a aquest servei. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT