PUBLICITAT

Andorra la Vella

Rossell creu que falten efectius en àrees com la policia judicial

El ministre assegura que és necessari tenir més presència femenina en tots els cossos especials

Per Anna Casanova

Un instant de l’acte d’honor a la bandera, on hi eren presents les autoritats del país.
Un instant de l’acte d’honor a la bandera, on hi eren presents les autoritats del país. | SFGA/CEsteve

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va remarcar ahir que calen més efectius a la Policia a l’acte de celebració de la patrona del cos, i va puntualitzar que també falten més dones, ja no només en aquest departament, sinó a tots els cossos especials. En aquest sentit, va assegurar que «és un dels reptes que tenim». «Darrerament, hi ha hagut cinc incorporacions, però esperem més presència femenina en els propers concursos», va remarcar.

Amb relació als reptes, el ministre va explicar que els grups estan ben servits, però en general, totes les àrees necessiten un reforç específic. Per exemple, «l’àrea de policia judicial o el tema del tràfic de drogues necessiten un impuls». D’altra banda, Rossell també va destacar la importància del nou reglament d’especialitats perquè els agents es puguin continuar formant i, en aquesta línia, va assegurar que «això farà que en un futur s’incorporin més efectius». Amb tot, en els pròxims dies sortirà una nova promoció de vuit agents més, va assenyalar.

Altrament, el ministre també va elogiar durant la seva compareixença el recent conveni que s’ha firmat perquè Andorra formi part de l’Europol. «Estar dins de l’Europol significa molta col·laboració amb els cossos especials europeus i d’arreu del món, i guanyar accés a informació que potser abans no teníem», va declarar el Rossell.

Per la seva banda, el director del Cos de Policia, Jordi Moreno, va explicar les principals línies d’actuació que s’han efectuat aquest darrer any 2021, entre elles, els delictes tecnològics com les estafes o la pornografia infantil; la identificació i detenció dels furts amb força, els quals han augmentat en els últims mesos; el control del tràfic de drogues i estupefaents o la vigilància fronterera. Una de les preocupacions a destacar i amb la que més ha treballat la Policia és la violència de gènere, la qual ha estat molt difícil de detectar durant la pandèmia. «És un tema que ens preocupa i estem formant-nos per intentar que, en les intervencions als domicilis o a altres llocs es pugui preveure que hi ha possibles víctimes», va apuntar el director afegint que «hem tingut un increment de detencions per violència de gènere i violència domèstica». 

L’acte també va comptar amb la presència del cap de Govern, Xavier Espot, qui va agrair la tasca dels agents durant els dos anys de pandèmia pel que fa al compliment de les mesures sanitàries i el seu servei a la ciutadania. A més, va afirmar que «la Policia és un dels baluards més grans de seguretat al Principat» i va apuntar que «és una fortalesa que no volem perdre com a tret d’identitat».

La celebració es va inaugurar amb l’acte d’honor a la bandera. Seguidament, els assistents es van desplaçar al Centre de Congressos de la capital, on es va interpretar una peça musical a càrrec del tenor Ángel Cortés Castejón, policia nacional espanyol, acompanyat al piano de Jesús Moreno Peyrón. A continuació, es va reproduir un vídeo il·lustratiu del dia a dia dels membres de la Policia, així com l’evolució dels darrers 90 anys de creació de la institució. Després, va donar pas l’entrega de les distincions per la dedicació policial, les condecoracions al mèrit policial, els agraïments i l’homenatge als funcionaris de policia jubilats. Alguns membres del departament van rebre la insígnia de bronze, argent o daurada, així com la creu daurada, pels 10, 20, 30 o 40 anys de servei. A la cloenda, va sonar l’himne d’Andorra. 

Per acabar, l’esdeveniment en honor a la patrona Maria Auxiliadora, que coincideix amb el 90è aniversari del cos, va comptar amb la presència de diferents cossos especials d’arreu del món i entre ells, l’excap dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT