PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El sector turístic carrega de nou contra l’aplicació de la taxa al juliol

Bonell i Magallón argumenten que s’ha hagut d’avançar la seva activació per la gravetat del context econòmic

Per Àlex Pont

La façana d’un hotel d’Andorra la Vella.
La façana d’un hotel d’Andorra la Vella. | Tony Lara

El sector turístic torna a criticar la imminent aplicació de la taxa turística a partir de l’1 de juliol, després de les declaracions de dilluns del ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, en què va reafirmar la votació d’aquesta nova mesura al Consell General de cara el mes que ve. Els representants del sector coincideixen en el fet que cap d’ells esperava aquesta manera d’actuar «precipitada» per part de l’Executiu i, també, la manca de contacte directe, ja que, segons la directora comercial d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Meritxell Cassi, «ens vam adonar d’aquest canvi de rumb pels mitjans de comunicació». 

Pel que fa a l’Associació d’Empreses i Allotjaments Turístics (AEAT), el seu president, Àlex Ruiz, va advertir que «si hem d’avisar a tots els operadors turístics sobre l’aplicació d’un augment en el preu final que ja havíem tancat, és probable que hi hagi afectacions». De fet, va afegir que «ara haurem de córrer per tal d’adaptar els sistemes electrònics i els tecnicismes adients per quadrar l’aplicació de la taxa a les factures». Tot i això, va remarcar que els clients estan acostumats a abonar aquesta tipologia d’imports i no creu que es causi cap baixa ni cancel·lació amb relació a l’impost.

Al seu torn, el director de la Unió  Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, va indicar que «nosaltres vam rebre bé aquesta nova mesura sempre que esdevingui finalista i es reinverteixi en el mateix sector en què es recapta». Tanmateix, l’aplicació d’aquesta taxa «pot provocar la cancel·lació d’alguns contractes i, això, en cap cas ens pot arribar a beneficiar». A més a més, l’UHA va destacar que es pot crear un conflicte doble amb el Govern i els operadors turístics. «Tot el que està firmat abans del març no té l’asterisc d’aquest import nou, per tant, tenim molta feina per fer en poc temps si s’acaba confirmant», va afegir Pujol. Seguint una línia similar, la representant de l’AHA va afirmar que «aquest no era l’acord que havíem negociat i pot arribar a ser un import significatiu per a algunes famílies nombroses».

Amb tot, els representants dels partits de la coalició del Govern van argumentar que l’avançament d’aquesta aplicació s’ha vist donada per la situació conjuntural d’augment dels preus i la guerra d’Ucraïna. En aquest sentit, el conseller general de Liberals Marc Magallón va indicar que «nosaltres som els primers decebuts per haver de canviar de parer, però s’han de recuperar els recursos econòmics dels paquets de mesures propiciats per l’Executiu». El què en un primer moment veien amb bons ulls els tres partits de la coalició, darrerament es van haver de retractar davant els representants del sector turístics. Segons va declarar la consellera general de Demòcrates Mònica Bonell, «reconeixem que volíem retardar la seva aplicació, però necessitem aquests ingressos que es preveuen en els pressupostos». 

No obstant això, Bonell va indicar que es presenta una solució per a aquells contractes que s’han firmat amb anterioritat a l’aplicació de la taxa turística. Així, la consellera general va assenyalar que un cop es recapti la taxa turística dels establiments, «aquelles empreses que assumeixin el cost de l’impost, enviïn la liquidació al Ministeri de Finances per tal de trobar una solució consensuada». Tot i això, Liberals deixa la porta oberta a la postergació de l’aplicació de la taxa tal com va exposar Magallón, «ara mateix estem en període d’esmenes i no és del tot segur que aquesta directriu sigui definitiva».

L’ocupació, a la baixa

Amb relació a les dades facilitades per l’UHA, les pernoctacions continuen amb una tendència decreixent «pròpia de la temporada baixa en la qual ens trobem a dia d’avui», segons va afirmar Pujol. En aquest sentit, les xifres reflecteixen que el Principat, amb prou feines va sobrepassar el 32% d’ocupació arreu del país durant la setmana passada, la qual cosa suposa una baixada del 5% amb relació als registres de l’informe de l’última setmana d’abril, en què es va arribar al 37%. El sector continua a l’espera dels esdeveniments estivals com el Cirque du Soleil i l’obertura de la campanya d’estiu, amb l’estratègia publicitària d’Andorra Turisme, per tornar a registrar bones xifres d’ocupació, ja que Pujol va indicar que «esperem i tenim assumit que durant les pròximes setmanes es registraran uns números similars als de la darrera». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT