PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’AEAT preveu una reducció de l’ocupació fins a l’inici de l’estiu

La temporada d’hivern tanca amb màxims del 95% a Setmana Santa

Per Anna Casanova

Imatge d’arxiu d’apartaments turístics a la zona del Tarter.
Imatge d’arxiu d’apartaments turístics a la zona del Tarter. | MARICEL BLANCH

Els allotjaments turístics mostraran una reducció de l’ocupació en les pròximes setmanes, segons va informar l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT). D’altra banda, s’espera un nombre de reserves importants pels dies d’estiu, a causa de l’augment de turisme que comporta l’arribada de les vacances. 

Durant el mes de maig i a principis de juny, les parròquies més altes seran les més afectades per la manca de turisme, ja que «el client predominant pujarà aquests dies per comprar i passejar pel centre». Tanmateix, les parròquies baixes sí que tindran un major moviment. En aquesta línia, el president de l’AEAT, Àlex Ruiz, va expressar que «entre setmana, l’ocupació rondarà al voltant del 5% i el 9%, i el viatger predominant serà de nacionalitat suïssa. Pel que fa als caps de setmana, l’ocupació podrà arribar fins a màxims d’entre el 30% i el 40%». Per aquest motiu, el preu del lloguer també serà més reduït.

En tot cas, la temporada d’estiu començarà a partir del 24 de juny. Això es deu al fet que en aquestes dates, les escoles d’Espanya i França tanquen i els pares escullen, majoritàriament, demanar vacances aquests dies per poder marxar tota la família. Les previsions de Ruiz, però, mostren que no serà fins al 15 de juliol que es podran detectar xifres d’una ocupació més significativa. En general, el president de l’AEAT va anunciar que «l’expectativa és boníssima».

Cal tenir en compte, que aquest serà el primer estiu postpandèmia en què es podrà viatjar a Andorra sense cap impediment. Per aquest motiu, «si l’estiu passat ja vam treballar molt bé, esperem que enguany pugui ser molt bo». 

Per la seva banda, les xifres  d’aquests mesos d’hivern han estat igualitàries a totes les parròquies. «Abans sí que podíem fer una diferenciació entre unes i altres», va afirmar el president de l’AEAT. No obstant això, aquest any, el turista, en la seva majoria francès, ha pogut tornar a Andorra gràcies a l’eliminació de totes les restriccions imposades per la pandèmia de la covid-19 de forma igualitària a tots els territoris del país. Per tant, les ocupacions, «han estat altíssimes», va afirmar Ruiz.

Amb tot, «vam començar la temporada amb unes expectatives difícils», va assegurar, i va afegir que «realment, ha estat un any exitós, sobretot pel que fa als mesos de desembre, gener, febrer i abril». Tanmateix, al març es van mantenir dades baixes durant totes les setmanes. A més, aquest any, Setmana Santa ha caigut tard, i per aquest motiu es van poder aprofitar les últimes nevades per poder tancar les pistes d’esquí més tard i així allargar el període d’hivern. En aquest sentit, Ruiz va afegir que «vam tenir molta sort, perquè normalment, quan les pasqües cauen a finals de mes, hi ha més tendència d’anar cap a la platja, i Andorra no és la primera destinació dels viatgers».

D’aquesta manera, els allotjaments turístics van tancar la temporada presentant unes dades d’ocupació màximes del 95% gràcies aquests dies de Setmana Santa. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT