PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Asidca admet que el carburant ‘low cost’ espanyol és més competitiu

Les distribuïdores remarquen que els diferencials tornaran a la normalitat un cop finalitzi la guerra d’Ucraïna

Per Àlex Pont

Circulació de vehicles a una carretera del Principat.
Circulació de vehicles a una carretera del Principat. | Maricel Blanch

L’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca) reconeix que hi ha benzineres de baix preu, també conegudes com a low cost, d’Espanya que tenen, a dia d’avui, preus més competitius que les andorranes. Tot i aquesta apreciació del president de l’Asidca, David Porqueres, cal remarcar que el mercat dels hidrocarburs és un sector econòmic molt volàtil i «pot variar en qüestió d’hores». És per aquest motiu que hi ha hagut dies del mes d’abril en què la benzina de l’àrea de Guissona (un dels referents catalans de preu competitiu) va establir una diferència de vuit cèntims en comparació amb la tarifa més barata del Principat. Així, Porqueres va reiterar que «fa unes setmanes, les low cost es trobaven entre sis i 10 cèntims per sobre dels preus andorrans, però ara hi ha dies en què són més econòmiques que les nostres».

Tot i això, el subministrament d’hidrocarburs a les grans petrolieres es continua mantenint a un preu més elevat a les distribuïdores si es compara amb Andorra. «Seguim sent més competitius si ens centrem en el carburant suplementat, el qual és més eficient i optimitzat pel motor dels automòbils», va assenyalar Porqueres. En aquest sentit, va afegir que les persones que visiten el país «encara es veuen atretes per les nostres tarifes i, sobretot, per part d’aquells usuaris de gasolina de qualitat». El factor clau perquè aquesta situació se segueixi mantenint és la reducció de 20 cèntims assumida pel govern espanyol i l’aportació d’aproximadament 10 cèntims de les petrolieres. Segons va indicar Porqueres, «hi ha moments que tenim un diferencial de tres cèntims a favor del Principat, però tornarem als nivells previs quan passin dos mesos d’aquestes mesures provisionals que va adoptar Espanya».

Amb relació a la comparativa amb França, la constatació global del mes respecte a les tarifes del país veí són favorables a Andorra, tant per la gasolina com pel dièsel. La major part dels visitants francesos omplen el dipòsit quan acudeixen al país i el diferencial gira al voltant dels 10 i 12 cèntims en el cas de la benzina i una distància d’entre 22 i 25 cèntims pel gasoil. De fet, «encara continua vigent la figura del consumidor francès que ve expressament a subministrar-se de carburants», va asseverar Porqueres. D’aquesta manera, les distribuïdores afirmen que el descompte de 18 cèntims i una petita quantitat per part de les petrolieres no és suficient per foragitar els consumidors gals.

L’Asidca afirma que els diferencials comparatius amb els països veïns tornaran a uns nivells molt més beneficiosos pel Principat en el moment en què la guerra d’Ucraïna arribi a la seva fi. Al seu torn, Porqueres va assenyalar que «no és un factor que depèn de nosaltres, per tant, només ens queda fer un bon treball de previsió i actualització dels moviments». També va destacar l’augment de l’Índex de Preus al Consumidor (IPC), el qual es va enfilar gairebé fins al 5% durant el mes de març i «es preveu que es torni a incrementar durant els pròxims mesos, la qual cosa és un fet que contribueix negativament a la despesa dels usuaris i a la competitivitat dels carburants».

Pel que fa a la taxa verda, les distribuïdores afirmen que al principi de la seva posada en vigor era la raó principal de la pujada del preu total dels hidrocarburs, però a dia d’avui «tan sols és un agreujant més de la tarifa, perquè, amb relació a la pujada dels preus per la invasió russa, aquest tema ha quedat en segon terme i tan bon punt finalitzi el conflicte, tornarà a ocupar la causa principal de l’increment», va afirmar Porqueres.

Cal remarcar que el vicepresident de l’Asidca, Carles Visent, va recordar a mitjan del mes passat que el preu de la gasolina es podia enfilar als dos euros el litre si segueix aquesta dinàmica creixent de l’encariment de la tarifa del barril de Brent agreujada pel conflicte bèl·lic. Tot i aquesta previsió, els preus de les distribuïdores del Principat amb prou feines superen un cost d’1,60 euros el litre de benzina, actualment. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT