Escaldes-Engordany
El Govern pronostica que la taxa turística entri en vigor l’1 de juliol
La desestacionalització del turisme i el foment de la sostenibilitat són les prioritats del sector
El Govern preveu que la taxa turística entri en vigor l’1 de juliol. Així ho va destacar el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, durant l’acte inaugural de l’11è Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya que enguany ha escollit la parròquia de Canillo com a amfitrió. Amb relació a la mesura impositiva proposada per l’Executiu, el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol, ja va expressar en aquest rotatiu els seus dubtes sobre l’aplicació imminent d’aquesta taxa afirmant que «no tinc clar que comenci a l’estiu» en contraposició de les declaracions del titular del ministeri. De la mateixa manera, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, va admetre el fet d’aplicar l’impost a l’estiu «seria perjudicial perquè moltes vendes ja estan fetes».
Pel que fa al desenvolupament del Congrés de Neu i Muntanya, el qual va acollir a gairebé 400 persones, la major part dels conferenciants van coincidir en la promoció de la desestacionalització del sector turístic per tal d’abraçar el màxim període de temps possible amb activitats rendibles a nivell econòmic. No obstant això, els representants polítics van remarcar la cultura sostenible com a única via possible en l’exercici del turisme. Segons va afirmar el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, «hem d’ampliar l’activitat a la muntanya durant tot l’any, de la mateixa manera que necessitem buscar un equilibri entre el turisme i la preservació del Medi Ambient».
Al seu torn, el secretari general de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), Zurab Pololikashvili, va destacar «l’habilitat d’Andorra d’atraure noves oportunitats en un sector que, sense mirar profundament, ofereix una oferta que només gira al voltant de la muntanya». En aquest sentit, va afegir que «la desestacionalització passa pel camí de la música, el patrimoni, la cultura, el comerç i la gastronomia; i això s’està treballant molt bé». A més, Pololikashvili va refermar que tenint en compte aquest context de triple crisi sanitària, climàtica i humanitària, «es tracta d’un repte encara més gran, no tan sols per Andorra, sinó per tots els països europeus». Quant a la posició de Torres, el ministre va assenyalar que el congrés «es tracta d’una fita imprescindible per tractar els punts de vista sobre el desenvolupament sostenible del sector i la resiliència enfront de la conjuntura geopolítica que ens afecta de ple». També va afegir que «el sector no pot viure tan sols d’uns mesos a l’any, amb la digitalització i la innovació ens obrirem a més branques com la promoció de l’spa i el benestar». Seguint aquesta línia, el titular de Turisme va afirmar que la pròxima edició del congrés afegirà la temàtica dels banys termals i que «s’està treballant fermament en la desestacionalització mitjançant nous espectacles de música i dansa» de cara a les estacions amb menys afluència de visitants.
D’altra banda, el secretari de l’OMT va remarcar que el conflicte armat que s’està produint a Ucraïna propiciarà que «els turistes russos disminueixin fins a un 80% a causa de les restriccions i la por originada per la guerra». En aquest sentit, els visitants provinents de Rússia «són un dels actius més importants a l’àmbit del turisme d’alt poder adquisitiu», per la qual cosa «cal potenciar el turisme local i de proximitat com ja es va fer produir durant les etapes més dures de la pandèmia, sobretot, en el transcurs de la sisena onada covid», va assenyalar Torres. Finalment, el titular de Turisme va afegir que les pèrdues econòmiques poden ser «significatives pel sector», per tant, «cal treballar per la pau com més aviat millor, no tan sols per la recuperació dels visitants, sinó per solucionar la tragèdia humanitària en tots els sentits».