PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ATMCA denuncia que la situació del carburant «no és sostenible»

Els transportistes asseguren que la vaga no els afecta, però «estem a l’expectativa»

Per Albert Belis

Una de les benzineres del país on el preu ha pujat força els darrers dies.
Una de les benzineres del país on el preu ha pujat força els darrers dies. | EL PERIÒDIC

Els transportistes denuncien que l’increment del preu dels carburants per la taxa verda i els efectes de la guerra a Ucraïna «no és sostenible en el temps», perquè «ningú sap quan podem veure un escenari en què el preu s’equilibri», va afirmar la gerent de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants d’Andorra (ATMCA), Mònica Dalmau. «El que tenim clar –va afegir– és que la situació és extraordinària i complicada pel que està repercutint en les economies de les empreses». El sector del transport, segons Dalmau, «està patint molt per la pujada exponencial del carburant, sobretot en el cas del gasoil, que és el que consumim, i això repercuteix en els costos de les empreses; la situació és tensa i complicada».

Per aquest motiu, els transportistes andorrans «respecten» i «entenen» la vaga dels seus homòlegs espanyols. Asseguren que, de moment, poden treballar amb normalitat i que no els afecta, però «estem a l’expectativa» i la situació «ens preocupa», va afirmar la gerent de l’ATMCA. «No ens hem trobat amb complicacions i podem garantir que no hi ha cap problema amb el subministrament de mercaderies», va assegurar. Però «això no vol dir que en funció de com operin, es manifestin, facin talls de carretera o algun piquet, al final ens pugui afectar, no sabem què passarà».

L’ACU critica els ajuts anunciats pel Govern, ja que la mobilitat interna no se’n beneficia

Sobre un hipotètic escenari de desabastiment, «no puc afirmar que es produirà, hem de veure el dia a dia, perquè tot evoluciona; ens hem trobat en un conflicte que ha esclatat i ningú s’ho esperava, així que el que hem de fer és treballar dia a dia per tirar endavant i continuar amb la feina», va vaticinar. En aquest sentit, el president de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU), Lluís Ferreira, per la seva banda, considera que el Govern «ha aportat la part que li toca», ja que «alguna negociació haurà fet amb el govern espanyol perquè hi hagi uns corredors que garanteixin l’abastiment a Andorra».

Una de les parts implicades, els supermercats, no han notat un problema greu d’abastiment ni un increment significatiu de preus. Des de Grup Pyrénées expliquen que s’ha doblat la venda d’olis en general i han patit un petit endarreriment en el lliurament d’alguna mercaderia, però ha estat «anecdòtic». Pel que fa al Centre Comercial Andorrà (CCC), la peixateria ha estat la secció més afectada, amb falta de producte en origen que ha fet que els preus de cost hagin pujat de manera «considerable». A més, han patit faltes «puntuals» a la secció de fruiteria i en algunes categories com la farina, pastes i també olis. 

Amb aquesta situació, el Govern va decidir aquesta setmana ajudar el sector del transport i els taxistes. Així doncs, es beneficiaran d’un increment en la devolució parcial dels impostos especials sobre els carburants fins que no hi hagi una recuperació i estabilització dels preus dels hidrocarburs. Sobre aquesta mesura, Lluís Ferreira considera que, com que només afecta taxis i camions, hi ha un «greuge comparatiu» amb la mobilitat interna. «Tenim un munt de repartidors en territori andorrà, així com comercials i autònoms que es passen tot el dia al cotxe, i aquests no se’n beneficien i continuen pagant el mateix», va denunciar. 

Per pal·liar aquesta situació, proposa aplicar una mena d’IGI reduït o alguna mena de descompte per a nacionals i residents quan facin gasolina en territori andorrà. «Si els transportistes gaudeixen d’aquesta rebaixa de 6 cèntims per litre i, a més, el Govern els hi va prometre una compensació per la taxa verda, ni els perjudica aquest impost ni la pujada d’hidrocarburs, quan realment són els que més contaminen», va afirmar el president de l’ACU.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT