PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El distintiu ambiental dels vehicles entrarà en vigor el gener del 2023

El Govern vol incloure la informació de l’ITV, el registre i les emissions mitjançant un codi QR

Per Àlex Pont

El director del Departament d’Empresa, Comerç i Transport, Josep Pujol, i el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel.
El director del Departament d’Empresa, Comerç i Transport, Josep Pujol, i el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel. | SFGA / JAVILADOT

El funcionament del distintiu ambiental pels vehicles  de motor del Principat entrarà en vigor a partir del 31 de gener del 2023 seguint les directrius que estableix el reglament del sistema nacional d’etiquetatge energètic i d’emissions dels automòbils. En aquest sentit, el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, va declarar que «és el moment d’adoptar aquesta mesura que fa anys que es duu a terme als nostres països veïns». 

Durant el procés d’ideació del distintiu, l’oficina es va trobar amb la dificultat de la inexistència d’un sistema comú a l’àmbit europeu i és per això que «hem decidit crear un híbrid entre el sistema espanyol i el francès». Amb referència a la part espanyola, els automòbils que produeixen nivells baixos o nuls de contaminació, s’identificaran amb un adhesiu verd en què figurarà una Z que significa zero emissions. També s’establirà el distintiu Eco, el qual tindrà el fons verd i lila i s’identifica amb furgonetes lleugeres, vehicles de vuit places i de transport de mercaderies. A la resta d’automòbils s’adoptarà un sistema de classificació numèrica basada en el sistema francès  que anirà del 5 a l’1 (de menys contaminant a més) en funció de la tipologia del vehicle, el combustible i la categoria. 

D’altra banda, l’Executiu vol incloure la informació de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), el registre de l’automòbil i la categoria d’emissions en un sol adhesiu mitjançant un codi QR «amb la finalitat de centralitzar els aspectes tècnics, ecològics i de registre en un sol lloc i facilitar la feina de control de les autoritats», va destacar el director del Departament d’Empresa, Comerç i Transport, Josep Pujol. 

L’obtenció del certificat no comportarà cap tràmit addicional pels conductors, ja que «s’obtindrà en els mateixos centres d’ITV per a aquells vehicles que hagin de passar el procés», o bé «s’expedirà automàticament pels turismes de nova matrícula o pels que hagin de modificar el certificat de matriculació», va recalcar Miquel. En aquest sentit, les persones que així ho desitgin, podran acudir a l’Automòbil Club d’Andorra (ACA) per demanar el distintiu abans de passar l’ITV.

Finalment, Pujol va indicar que el certificat tindrà un cost, el qual «encara no hem acabat de definir». Quant als vehicles de nova matriculació, els titulars hauran de pagar pel certificat en el moment d’expedició del mateix i per a aquells que decideixin adquirir l’adhesiu en el moment de tramitar la renovació de l’ITV «hauran d’executar la contribució econòmica pel distintiu de manera directa o s’inclourà a la factura de la inspecció». De totes maneres, Miquel va afirmar que «serà una tarifa reduïda que es dedicarà a cobrir el cost de l’expedició». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT