La Unió de Sindicats d’Andorra (USdA) es posiciona en contra de les propostes de reforma del sistema de pensions del Principat que va fer públiques ahir la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). En aquest sentit, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va admetre que «no estem d’acord amb les propostes, però creiem que la problemàtica de la jubilació té a veure amb el sistema preexistent, el qual no s’ajusta a la realitat del país». De fet, Ubach va criticar que «la majoria política ha pres decisions a l’esquena de la societat obviant la posició dels sindicats, però cal buscar el màxim consens social per adoptar mesures que afecten una gran part de la població».
El representant de l’USdA creu que «s’hauria de buscar una nova solució que garanteixi la sostenibilitat del sistema de pensions». De la mateixa manera, considera que els sous no s’ajusten als preus de lloguer perquè «una persona no pot pagar un lloguer de 800 euros si en cobra només 650». Seguint la mateixa línia, va assenyalar que des de l’esfera política i empresarial «es vol donar una imatge de riquesa global del país quan, en realitat, la classe treballadora no para de perdre poder adquisitiu» i va afegir que «ara, els toca als pensionistes pagar els desperfectes de les males decisions polítiques».
Segons va aclarir l’USdA, existeixen altres maneres de sanejar els comptes públics de manera que no recaiguin directament en el treballador. En aquest sentit, Ubach va criticar que el Govern «faciliti a les empreses estrangeres venir al Principat amb la finalitat d’estalviar-se un gran percentatge de tributació al seu país d’origen i només es perjudiqui el treballador». A més, va afegir que «no entenem que els representants dels treballadors del Consell d’Administració de la CASS avalin aquestes mesures nocives». Després, va incidir en el comportament electoral del país indicant que «els abstencionistes avalen les mesures d’aquest Govern; o fas política o te la fan».
D’altra banda, la secretària del Sindicat del Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), Marta Pujol, creu que la proposta de reforma «va en sentit contrari a algunes de les demandes del sindicat». En aquest sentit, el text que el Sipaag va entregar als partits polítics fa dues setmanes, demana que l’edat de jubilació es mantingui als 65 anys, per tant, «en aquest punt entrem en conflicte». Seguint la línia del pla de pensions privat que proposa la CASS, Pujol va assenyalar que «és cert que contemplem que els treballadors i les empreses intervinguin en el procés, però no crec que s’hagin d’externalitzar els plans de pensions, sinó que les mateixes empreses dels treballadors ho gestionin».
Finalment, Pujol va concloure que «no es pot entendre que el treballador allargui l’edat de jubilació i s’augmentin les cotitzacions quan no se sap si es podran garantir unes pensions dignes per a l’última etapa de la vida de les persones». A més, coincidint amb el representant de la Unió Sindical, Pujol va assenyalar que «cal fer un treball de consulta previ a la presa d’aquest tipus de decisions; si cal modificar la llei perquè els representants dels treballadors tinguin incidència en aquest àmbit, trobaran suports».