PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Exteriors oferirà allotjament als ucraïnesos que ho necessitin

Alguns ciutadans han agafat vols a Hongria i la República Txeca

Per Àlex Pont

El cònsol honorari ucraïnès, Antoni Zorzano, en una imatge d’arxiu.
El cònsol honorari ucraïnès, Antoni Zorzano, en una imatge d’arxiu. | El Periòdic

El Departament d’Afers Exteriors oferirà ajuda als ciutadans ucraïnesos que estan al Principat per tal de trobar allotjament temporal si necessiten quedar-se més dies. Aquesta és la mesura que, segons va detallar el cònsol honorari ucraïnès, Antoni Zorzano, es durà a terme amb la col·laboració ciutadana per tal d’acollir les persones que no estiguin en condicions de tornar a Ucraïna al curt termini.

«Si demà no tenen lloc, nosaltres podem proporcionar mitjans gràcies a l’ajuda d’Exteriors», va aclarir Zorzano. De fet, dels 20 ucraïnesos que es trobaven «atrapats» a un hotel d’Andorra la Vella, «tan sols hi queden dos», va indicar Zorzano. Alguns d’ells han decidit agafar vols directes a alguns països propers a la frontera amb Ucraïna, com per exemple Hongria o la República Txeca. Tot i això, la major part dels que han decidit marxar «no ens han comunicat per quins mitjans intentaran entrar al país».

El cònsol honorari ucraïnès es troba en contacte permanent amb els ciutadans que es troben a Andorra. «Tots volen tornar; cadascun dels afectats m’ha transmès la seva preocupació pels familiars que tenen al seu país enmig d’aquest episodi de violència». Zorzano va explicar que aquest fet «ha arribat molt ràpidament i ens ha sorprès a tots, però estem disposats a oferir tota l’ajuda que podem a curt termini». A més, el cònsol va indicar que, fins i tot, hi ha una persona disposada a oferir un xalet amb 14 habitacions disponibles. De moment, però, cap dels ciutadans ucraïnesos ha demanat ajuda econòmica. Tal com va comentar Zorzano, «molts d’ells es trobaven de vacances al Principat i ja tenien un lloc on quedar-se, però el conflicte ha fet que els seus plans canviessin dràsticament».

Amb relació a les previsions de l’evolució de la guerra, el cònsol honorari d’Ucraïna a Andorra es continua mostrant pessimista envers la solució pacífica del conflicte. «Esperem que se solucioni aviat, però sent realistes, sabem que això acaba de començar i preveiem que a Putin encara li queda molt mal per infligir». A més, va afegir que és probable que es dugui a terme una nova «crisi de refugiats que es disseminaran per tot el continent europeu, un cop més a curt i a mitjà termini».

Mitjans silenciats/ D’altra banda, la Unió Europea ha decidit prohibir l’emissió de les cadenes Russia Today (RT) i Sputnik a tot l’espai europeu seguint la línia de sancions envers el país invasor. Al seu torn, Espanya ha decidit sumar-se als països que han tancat el seu espai aeri a les companyies russes, mentre que Putin anuncia una mobilització de forces de dissuasió nuclear enfront de les accions dels aliats occidentals. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT