La primera edició del Receptari de gastronomia andorrana va presentar-se ahir a la tarda de la mà del ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres. Es tracta d’un llibre que recull les 30 receptes de cuina més representatives i habituals del patrimoni gastronòmic del Principat.
Per arribar-hi, va exposar el ministre, fa uns anys es va realitzar un estudi sociològic –que va comptar amb entrevistes i anàlisi de la literatura existent– i que va permetre configurar un corpus amb més de 400 receptes amb arrels al país. D’aquestes, se’n van identificar un centenar que encara estaven en ús. L’últim filtratge s’ha fet de la mà de nombrosos xefs del país, que han fet la tria final «invertint el seu temps i compartint els seus coneixements per elaborar els continguts que avui es presenten».
Torres va agrair als seus antecessors, els ministres Francesc Camp i Verònica Canals, que van iniciar aquest projecte que finalment es va presentar ahir. L’objectiu del llibre, va continuar, és doble: «D’una banda, per donar a conèixer la nostra cuina més enllà de les nostres fronteres, i per l’altre impulsar la preservació d’aquestes receptes, que s’han tramès de generació en generació i formen part important de la nostra identitat».
El llibre es divideix entre entrants, plats principals i postres i dolços. Cada recepta inclou la durada per realitzar-la, l’època de l’any en què podem trobar tots els ingredients, el grau de dificultat i les quantitats per a quatre persones. A més, també inclou una petita anècdota o consell per cada plat.
En el llibre, a més, s’hi posa de relleu la gran qualitat dels productes autòctons que poden trobar-se al país, amb una oferta que va des dels petits productors a projectes ja plenament consolidats com la carn de qualitat amb segell d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP), passant pels cellers andorrans, premiats en diversos concursos internacionals. El titular de Turisme va apuntar que «la gastronomia és un recurs clau en la proposta de valor i diferenciació de la destinació turística d’Andorra; el turisme gastronòmic ha començat a esdevenir un producte que atreu nous segments de mercat i permet completar qualsevol altra experiència per als visitants».
La primera edició té una tirada de 500 unitats: la meitat estan editades en un format bilingüe català/castellà, i l’altra en francès/anglès.
Creació del label
Durant la presentació d’ahir a la tarda, el ministre Torres també va anunciar la posada en marxa d’un label que aglutini i identifiqui els restaurants tradicionals de cuina andorrana. Per poder-ne formar part, els restauradors hauran de certificar que el seu establiment té a la carta un mínim de plats de cuina andorrana, prendre el compromís d’utilitzar per elaborar-los amb un % de productes andorrans, que les tècniques utilitzades no siguin de caràcter experimental ni incloguin ingredients exòtics de fora dels Pirineus, i que ofereixin a la carta de begudes com a mínim un vi i una cervesa del país, entre altres.
El treball per assolir aquest label i posar-lo en funcionament, va indicar el titular de la cartera, es farà de la mà de les dues associacions del gremi del país, la Unió Hotelera i Autèntics Hotels, així com amb diferents xefs que ajudaran a definir els criteris per aconseguir el label. El ministre va apuntar que espera que pugui ser una realitat aquest mateix estiu.